Gärningsmannen gick till attack natten mot nattklubben i Istanbul under nyårsnatten. Foto: TT

Turkiet: Ger oss inte förrän terrorhotet är borta

Uppdaterad
Publicerad

Dådet mot en nattklubb i Istanbul under nyårsnatten bar olikheter mot tidigare dåd i landet. Landets vice premiärminister menar att det var en hämnd för Turkiets agerande i Syrien.
Samtidigt lovar Numan Kurtulmus att Turkiet inte kommer att överge sina insatser i grannlandet förrän terrorhotet är utplånat.

Attacken mot nattklubben i Istanbul på nyårsnatten, som krävde 39 människors liv, var ett tydligt försök att orsaka splittring mellan Turkiets invånare. Det menar landets vice premiärminister Numan Kurtulmus vid en presskonferens på måndagen.

Dådet mot klubben var enligt Kurtulmus annorlunda utformat jämfört med tidigare dåd som har skakat det på sistone hårt terrordrabbade landet utan att specificera vilka detaljer han åsyftade.

Har ”retat upp terroristerna”

Enligt ministern är det Turkiets agerande i Syrien som har retat upp terrorgrupperna där. Det var i höstas som Turkiet sände in trupper över gränsen mot Syrien i syfte att driva tillbaka terrororganisationen IS och samtidigt hindra kurdiska milisgrupper från att etablera sig i området.

Terrororganisationen IS har i ett uttalande sagt sig ligga bakom dådet på nyårsnatten, men att så verkligen är fallet har ännu inte kunnat bekräftas.

Kurtulmus tillägger att man kommer att fortsätta sina insatser i Syrien till dess att terroristerna inte längre utgör något hot mot Turkiet.

Nära identifiering av gärningsman

Under en presskonferens på måndagen bekräftades också uppgiften om att åtta personer har gripits efter dådet i Istanbul, men att man ännu arbetar för att identifiera den verkliga gärningsmannen.

– Vi har funnit detaljerad information om terroristens fingeravtryck och utseende. Arbetet med att identifiera honom kommer att gå snabbt, säger Kutulmus, enligt Reuters.

Ska tina upp relationen med Irak

Samtidigt säger han att den turkiska premiärministern Binali Yildirim ska besöka Irak senare i veckan för att diskutera den fortsatta kampen mot terrorism och samtidigt ge en nystart åt ländernas relation sinsemellan.

– En ny syn på fred i Irak skymtar just bortom horisonten, säger han.

Läget har varit spänt mellan de två länderna, särskilt sedan Turkiet stationerat soldater vid Bashiqa-lägret, strax norr om Mosul i norra Irak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nattklubbsattack i Istanbul

Mer i ämnet