Safiye Bayat, hemmafru och tvåbarnsmamma, har blivit nationalhjälte i Turkiet sedan hon ställt sig framför stridsvagnar när militären försökte göra en kupp i somras. Foto: SVT

Turkiet har fått nya hjältar efter kuppförsöket

Uppdaterad
Publicerad

Hemmafrun och tvåbarnsmamman Safiye Bayat har blivit nationalhjälte i Turkiet efter den misslyckade militärkuppen i somras. Hon blev känd när en video med henne framför stridsvagnar spreds i sociala medier.

Det har gått tre månader sedan Safiye Bayat vågade livet under kuppförsöket, när militären försökte ta över makten från president Recep Tayyip Erdogan. Men hennes minnena lever i högsta grad. Hon berättar för Agendas utsända reporter i Istanbul om sina upplevelser när kuppförsöket pågick:

– Människor blev dödade och skjutna inför mina ögon, skottlossningen pågick överallt, högst uppe på bron fanns krypskyttar. När pansarvagnarna slutade skjuta, så började de. Jag föll omkull när jag blev träffad.

#delateuropa

Safiye Bayat var en av alla de turkiska medborgare som på presidentens uppmaning gav sig ut för att stoppa militären.

Blev känd från video

Hon blev rikskänd när en video från kuppnatten spreds på sociala medier. Där ser man hur hon står i en vit kappa framför kuppmakarnas pansarvagnar och försöker stoppa dem.

– En man sade att jag skulle gå därifrån, men jag sade ”jag är inte rädd för dig” och ställde mig med armarna i kors. De började trakassera mig och en stridsvagn sköt varningsskott, säger hon.

Efter kuppförsöket har undantagstillstånd rått i Turkiet. Över 30.000 människor har arresterats och över 100.000 har sparkats, satts i arrest eller är under utredning. De är poliser, journalister, domare, lärare, militärer.

Nyligen gick turkisk polis in på flera domstolar och grep 189 domare och åklagare som misstänks ha varit anhängare av kuppförsöket.

Stark kritik har kommit från bland andra EU. Men Safiye Bayat håller inte med.

Tycker utrensningen är bra

– Jag tycker det är jättebra. På samma sätt som vår president alltid stöttar oss så står vi bakom honom. Utrensningen kommer att fortsätta tills landet har renats inifrån, säger hon.

Nu skrivs Turkiets nya berättelse, menar många bedömare. President Erdogan använder det misslyckade kuppförsöket som början på en ny tid där det sekulära Turkiet få ge plats åt det nya mer religiösa och konservativa.

Agendas reportageteam är med under en kväll där landets nya nationalhjältar, inklusive Safyie Bayat, hyllas av konservativa kvinnoklubben – där för övrigt president Erdogans egen dotter är ordförande. Safiye Bayat blir intervjuad i tv.

Men det finns också en helt annan bild av det som pågår i Turkiet. Många har drabbats hårt av utrensningarna efter kuppförsöket.

Förlorade både jobb och bostad

Akademikern och universitetslektorn Güven Bakirezer och 18 av hans kollegor har fått sparken från sitt universitet. Den officiella anledningen är att de skulle vara knutna till en för riket farlig organsiation. Själv menar han att det beror på att de samtliga skrivit på en appell för fred mellan Turkiet och kurdiska PKK.

– De ser det här som ett bra tillfälle att sparka en massa människor, säger han.

Nu är han inte bara arbetslös utan även bostadslös, eftersom han och många av hans sparkade kollegor bodde på universitetsområdet. Han lånar en säng hos en vän.

Sparkade akademiker startar nytt universitet

Många av de akademiker och lärare som fått sparken ser sig om efter jobb utomlands. Men Güven och hans sparkade kollegor tänker inte ge upp. De tänker starta ett eget universitet. De söker fondmedel och EU-pengar.

På premiärkvällen för Solidaritetsuniversitetet handlar första föreläsningen om yttrandefrihet.

Güven är djupt kritisk till att utrensningarna också drabbat människor som inte alls har med kuppen att göra, men att i dagens Turkiet rikta kritik mot president Erdogan framför en tv-kamera är förenat med stora risker.

På frågan om vad han tycker om Erdogan ler han lite och säger:

– Våra möjligheter att uttala oss om Erdogan är begränsade. Jag skulle kunna gripas för att ha förolämpat Turkiets president. När det gäller yttrandefriheten finns det en inbyggd självcensur.

Reportage i Agenda söndag 16 oktober kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet