Ilnur Cevik, chefsrådgivare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, intervjuas i Agenda. Foto: SVT/Pernilla Edholm

Turkiets varning till EU: Får ta konsekvenserna

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet höjer nu tonen inför nästa veckas EU-toppmöte. En nära medarbetare till president Erdogan säger till Agenda att EU inte uppfyllt sin del av flyktingavtalet med Turkiet och att flyktingar kan välla in i EU från Turkiet om inte EU häver visumrestriktionerna för turkiska medborgare.

Agendas reporter har träffat Ilnur Cevik, president Recep Tayyip Erdogans chefsrådgivare, i Turkiet. Han säger att EU får ta konsekvenserna om unionen inte uppfyller sin del av flyktingavtalet.

– Ni häver ju inte ens våra visumrestriktioner, säger han.

Men ni måste ju se över er terrorlagstiftning för att visumrestriktionerna ska hävas. Kommer det att ske de kommande tre månaderna, när ni har förlängt undantagstillståndet?

– Det där är bara ett alibi för EU att inte häva restriktionerna. Det handlar om ett land som hotas av terrorister. PKK dödar människor varje dag. IS har dödat människor i det här landet. Varför skulle vi inte tillämpa antiterrorlagar? säger Ilnur Cevik.

”Där ligger de grekiska öarna, där ligger EU”

Vad händer om visumkravet kvarstår för turkiska medborgare?

– EU får ta konsekvenserna, att migranter väller in i deras länder.

Detta är alltså ett uttalat hot?

– Det är inget hot, det bara är så. Vi kan inte stoppa de här människorna hur länge som helst. Då får vi säga: ”Okej, om ni vill åka, där ligger de grekiska öarna, där ligger EU”, säger Ilnur Cevik.

Regeringen besviken på EU

Han säger också att den turkiska regeringen är mycket besviken på att EU-länderna inte stött Turkiet tillräckligt i kampen mot kuppmakarna i somras.

– Det är vanhedrande för EU. Genom att inte visa sympati och inte ge oss sitt stöd har de faktiskt tyvärr gett kuppmakarna sitt stöd, säger han.

Menar ni att EU har stött kuppen?

– Det har de gjort.

Undantagstillstånd har rått i Turkiet efter militärens kuppförsök i mitten av juli. Över 30.000 människor har arresterats och över 100.000 har sparkats, satts i arrest eller är under utredning. Bland dem finns poliser, journalister, domare, lärare, militärer. Ilnur Cevik försvarar utrensningarna.

– Vi inriktar oss bara på dem som underblåser terrorism i Turkiet. Och när jag säger terrorism menar jag det. De bombar och dödar människor, säger han.

Men till exempel journalister?

– De stöder terroristerna. Vad vill du att vi ska göra? Ge dem blommor?

Intervju i Agenda söndag 16 oktober kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Inrikesminister Anders Ygeman (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet