Många människor samlades utanför Turkiets ambassad i Nederländerna för att protestera. Foto: TT

Erdogan: ”Nederländerna kommer få betala”

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna fortsätter sedan Nederländerna beslutat att portförbjuda turkiska ministrar från landet, något som medfört oroligheter i bägge läder.

Turkiets president Recip Tayyip Erdogan säger nu att ”Nederländerna kommer få betala” för att de ”skadar” relationerna mellan länderna.

Nederländerna stoppade Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu från att landa på holländsk mark, och körde ut socialminister Fatma Betül Sayan Kaya ur landet.

”Oacceptabelt beteende” säger Turkiets premiärminister, som lovar att slå tillbaka på ”hårdast möjliga sätt”.

Folkomröstning i Turkiet 2017

”Den här situationen har mött starkast möjliga protest från vår sida, och det har framförts till de nederländska myndigheterna att svarsåtgärder kommer, på hårdast möjliga sätt. Vi kommer att svara på motsvarande sätt efter detta oacceptabla beteende”, säger premiärminister Binali Yildirim i en kommuniké.

Socialminister Fatma Betül Sayan Kaya tog sig till Rotterdam med bil under lördagen, efter att Turkiets utrikesminister nekats landningstillstånd i landet, men hon hindrades av nederländsk polis från att komma in i konsulatet.

Hon ansågs vara en ”icke önskvärd utlänning” i och med den ökade spänningen mellan länderna, enligt nederländska myndigheter, och utvisades därför.

– Hon har utvisats till landet hon kom ifrån, säger stadens borgmästare Ahmed Aboutaleb.

Under söndagen meddelar utrikesminister Mevlüt Çavusoglu att man kommer att fortsätta sin hållning till dess att Nederländerna ber om ursäkt för sitt agerande, men han tillägger också att en endast en ursäkt inte är tillräckligt och att landets handlingar kommer att få konsekvenser. Han säger nu att Turkiet väntar på att se om Europa kritiserar Nederländernas ”fascistbeteende”.

Tagen i förvar

Socialministern togs i förvar för att hon inte skulle kunna tala till de demonstranter som hade samlats i Rotterdam.

– Jag blev tillsagd att lämna landet och återvända till Tyskland så snart som möjligt. Jag kommer inte att åka om jag inte får träffa våra medborgare i åtminstone fem minuter, sade hon innan hon utvisades.

Läs mer: Nederländerna stoppar turkisk utrikesminister från att landa

–Världen måste ta ställning i demokratins namn mot denna fascistiska handling. Detta beteende mot en kvinnlig minister kan aldrig accepteras, sade hon.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu. Foto: TT

Borgmästaren Aboutaleb fördömde Turkiets president Recep Tayyip Erdogans uttalande om att de nederländska myndigheterna är efterföljare till nazisterna.

– Vet de inte att jag är borgmästare i ett land som bombades av nazisterna? sade han.

Demonstrationen avbruten

Runt 1.000 demonstranter visade sitt stöd för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid konsulatet. Efter flera timmars protester började polisen skingra demonstranterna med hästar och vattenkanoner. I samband med händelserna arresterades 12 personer.

Många av demonstranterna bar knappar med en bild på Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, viftade med turkiska flaggor och ropade slagord.

– Folk är väldigt arga i kväll. De känner att deras yttrandefrihet har stoppats. Vi demonstrerar för att vi vill höra våra ministrar tala, säger Said Marti från Rotterdam.

Under söndagen tog sig en man in på Nederländernas konsulat i Istanbul och bytte ut den nederländska flaggan mot den turkiska.

Under söndagen byttes den nederländska flaggan ut mot den turkiska på Nederländernas konsulat i Istanbul. Foto: TT

Under söndagen befinner sig också AKP-partiets internationelle sekreterare Mehmet Mehdi Eker i Sverige för en talarturné genom Stockholmsområdet, vilket tros kunna skapa friktion mellan turkiska grupperingar i Sverige.

Författningsändring

Den spända stämningen mellan Turkiet och Nederländerna blossade upp under lördagen efter att Nederländerna inte gav Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu landningstillstånd.

Han skulle flyga till Nederländerna för att kampanja inför den turkiska folkomröstningen den 16 april, om en författningsändring. Enligt den turkiska regeringen skulle författningsändringen garantera stabilitet och effektivisera styret, men motståndare säger att det skulle leda till ett enmansstyre och öka spänningarna i samhället.

Erdogan anklagar Nederländerna för att motarbeta ja-kampanjen.

Utrikesminister Mevlüt Çavusoglu har flugit till Frankrike där han väntas hålla tal i staden Metz under söndagen. Det besöket har godkänts av det franska utrikesdepartementet.

Runt 400 000 människor av turkiskt ursprung bor i Nederländerna. Rösterna från turkar som är spridda runt Europa är viktiga inför valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet