Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mevlut Cavusoglu ser ingen mening med ett trilateralt möte med Sverige och Finland. Varken statsminister Ulf Kristersson (M) eller utrikesminister Tobias Billström har ännu kommenterat uttalandet. Foto: TT

Turkiet: Meningslöst att ha möte med Finland och Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är meningslöst att hålla ett möte mellan Turkiet, Sverige och Finland i nuläget. Det säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu enligt Reuters.

De tre länderna tecknade i somras en trilateral överenskommelse, där Finland och Sverige gick med på att genomföra vissa åtgärder i utbyte mot ett turkiskt Natogodkännande.

Flera officiella besök har ställts in de senaste veckorna. I veckan ställde Turkiet in ett planerat möte med Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M). Enligt försvarsministerns pressekreterare Johan Hjelmstrand har mötet endast skjutits upp och ett nytt datum ska fastställas, något sådant finns dock ännu inte. Enligt honom ska dagens uttalande från Cavusoglu dock inte påverka detta möte.

– Jag tolkar det som att det gäller det trilaterala mötet mellan Turkiet, Sverige och Finland.

Ingen förfrågan om finsk ansökan

Den turkiske utrikesministern uppger också att det inte finns någon officiell förfrågan om att dela upp de två ländernas ansökan om Natomedlemskap.

Sedan relationen mellan Sverige och Turkiet blivit allt mer ansträngd har Finland öppnat för att ansöka om medlemskap på egen hand.

Utrikesminister Tobias Billström avböjer, via sin pressekreterare, att i nuläget kommentera uttalandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre händelser som har väckt ilska i Turkiet. Foto: SVT/Rojavakommittérna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.