Arkivbild. Det var i mars i år som IS-kalifatets sista fäste besegrades. Foto: AP/TT

Turkiet påbörjar deportering av IS-fångar

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har inlett deporteringen av IS-fångar till deras hemländer, enligt turkisk statlig tv. Än så länge finns inga uppgifter om de svenska IS-terroristerna, men utrikesminister Ann Linde (S) är tillsammans med sina ministerkollegor inom EU kritisk till deporteringen

Beskedet kommer några dagar efter att Turkiets inrikesminister varslat om att fångarna ska skickas hem – trots att flera har fått sina medborgarskap indragna.

Hittills har en amerikansk medborgare deporterats, uppger Turkiet enligt nyhetsbyrån AP och under dagen ska en ”utländsk stridande terrorist” skickas tillbaka till Danmark och en till Tyskland, uppger en talesperson för inrikesministeriet till statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Senare i veckan ska ytterligare sju tyska medborgare deporteras samt elva franska medborgare, enligt inrikesministeriet.

Några svenska medborgare är ännu inte på väg att deporteras från Turkiet, säger Ann Linde.

– Det finns inga uppgifter om att det finns misstänkta (svenska) IS-terrorister i de läger som Turkiet kontrollerar, utan de svenskar som är där i al-Hol-lägret som ju inte är kontrollerat av turkarna.

”Vi är inte ett hotell”

Det var under fredagen den 8 november som Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu meddelade att landet kommer börja deportera IS-fångar till deras hemländer. 

– Vi är inte ett hotell för andra nationers IS-medlemmar, sade Süleyman Soylu.

Turkiet har under en längre tid kritiserat europeiska länder för att de inte ha tagit emot egna medborgare som rest för att ansluta sig till IS och senare tagits till fånga.

Cirka 1 500 fångar

Ankara har även hotat med att skicka tillbaka IS-fångar med tidigare dubbelt medborgarskap, vars medborgarskap dragits in i ett av hemländerna. 

Enligt turkiska myndigheter befinner sig cirka 1 500 IS-fångar i turkiskt förvar. Hur många som kommer att deporteras är ännu inte känt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.