Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu vid en presskonferens i Istanbul tidigare i november. Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Turkiet: Ska diskutera svensk Natoansökan

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet öppnar för att diskutera Sveriges och Finlands Natoansökningar under Natomötet i Bukarest. Detta uppgav Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu på måndagen, enligt AFP.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu uppgav på måndagen att han kommer att träffa sin svenska respektive finländska motsvarighet för att diskutera de två ländernas ansökningar om att gå med i Nato, skriver AFP.

Mötet kommer att ske under försvarsalliansens möte i Bukarest i Rumänien på tisdagen.

– Vi kommer att träffa Sveriges och Finlands utrikesministrar i morgon i Bukarest i ett trilateralt format, citeras Cavusoglu av den turkiska tv-kanalen NTV Television.

Inga förhoppningar

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) uppgav tidigare på måndagen för TT att han inte har några förhoppningar om genombrott angående Sveriges ansökan på Natomötet.

– Jag tror inte det. Det här är ett avstämningsmöte. Det viktiga är att vi är där och utnyttjar möjligheten som särskilt inbjudna och lyssnar på vad kollegorna säger i Natofamiljen. Viktigast nu är att vi arbetar vidare med projekten vi har inom ramen för det trilatera avtalet med Turkiet och Finland, sade han.

Billström ska inom kort åka till Turkiet som ett led i det arbetet, uppger han.

Natos utrikesministrar möts för ett tvådagarsmöte i Bukarest tisdag och onsdag. Som blivande medlemmar, så kallade invitees, är även Sverige och Finland inbjudna.

Inför mötet har alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg pressat på för att Sveriges och Finlands Natoansökan ska ratificeras.

Stoltenberg: Skynda

I fredags uppmanade Stoltenberg tydligt Ungern och Turkiet att så snart som möjligt godkänna de två nordiska länderna.

– Det är dags att slutföra anslutningsprocessen och välkomna (Sverige och Finland) som fullvärdiga medlemmar i vår allians. Detta kommer att göra dem säkrare, Nato starkare och det euroatlantiska området säkrare, sade Stoltenberg på en pressträff.

Hittills har 28 av 30 allierade ratificerat Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Endast Ungern och Turkiet kvarstår.

Budapest meddelade meddelade nyligen att man planerar att ge Sverige och Finland tummen upp i februari. Men samtalen mellan Sverige och Turkiet har bedömts fortsätta långt in på 2023.

Framsteg i nya Natosamtal med Turkiet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige måste utvisa de Turkiet begärt för att få grönt ljus för sin Nato-ansökan. Det säger Turkiets Sverigeambassadör Yönet Can Tezel. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.