Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Turkiet förekommer ”farliga nivåer av religiös intolerans och hat” i Europa. Arkivbild från flygplatsen i Istanbul. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Turkiet utfärdar resevarningar för USA och Europa

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet utfärdade på lördagen en avrådan från resor till USA och Europa, rapporterar nyhetsbyrån AFP. USA och flera europeiska länder, däribland Sverige, har tidigare utfärdat liknande avrådanden för resor till Turkiet.

Det turkiska utrikesdepartementet skriver i varningen att det förekommer ”farliga nivåer av religiös intolerans och hat” i Europa och att utlänningar utsätts för ”verbala och fysiska attacker” i USA, enligt AFP.

Den ses som ett svar på att USA och flera europeiska länder – bland andra Sverige, Danmark och Norge – tidigare har uppmanat sina medborgare i Turkiet att undvika att delta i större folksamlingar och demonstrationer i landet.

De nordiska ländernas varningar utfärdades sedan man sett en ökad risk för demonstrationer efter den dansk-svenske provokatören Rasmus Paludans koranbränningar utanför de turkiska ambassaderna i Stockholm och Köpehamn.

Resevarningarna meddelas i kölvattnet av de diplomatiska spänningar som råder mellan Turkiet, Sverige och Finland då Ankara vägrar godkänna ländernas Natoansökningar såvida de inte utlämnar en rad ”terrorister” till Turkiet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre händelser som har väckt ilska i Turkiet. Foto: SVT/Rojavakommittérna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.