”Lanserar Turkiet som en trygg hamn för de superrika ryssarna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Medan västvärlden jagar ryska tillgångar ser Turkiet ett tillfälle att bli en fristad för ryskt kapital. Den turkiska utrikesministern välkomnar oligarkerna och vill lansera Turkiet som en trygg hamn för de superrika ryssarnas enorma rikedomar.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Det var en märkvärdig syn när en av världens dyraste lyxbåtar seglade i hamn i turkiska Marmaris i förra veckan. Superyachten Eclipse värderas till ofattbara 9,3 miljarder kronor.  

I europeiska hamnar hade båten med största sannolikhet konfiskerats eftersom den ägs av den berömda ryska oligarken Roman Abramovitj. Men i Turkiet fann lyxbåten däremot en trygg hamn. 

Turkiet har inte anslutit sig till de länder som infört sanktioner mot Abramovitj och andra oligarker i syfte att isolera Putin. President Erdogan motiverar det med att Turkiet fortsatt vill upprätthålla goda förbindelser med Ryssland.   

Den turkiska regeringen har visserligen varit tydlig i sitt stöd till Ukraina och fördömt den ryska invasionen. Många ukrainare prisar Turkiet för att de levererar väpnade drönare.

Och kriget i Ukraina har gjort att Turkiet återigen släppts in i värmen bland många västländer, som tidigare haft en frostig relation med Ankara. 

Annan linje mot Ryssland

Men Turkiet har samtidigt valt en annan linje gentemot Ryssland än de flesta andra Nato-länderna. Turkiet vill inte välja mellan parterna, vilket märks inte minst på inställningen till oligarkerna.

– Ryska oligarker är välkomna att göra affärer i Turkiet så länge det följer internationell rätt, sa Turkiets utrikesminister i ett uppmärksammat uttalande i lördags.   

Istanbul har också blivit en av de mest populära destinationerna för ryssar som flyr sitt land av rädsla för det politiska klimatet. Turkiet är ett av få länder med direkta flygförbindelser till Ryssland och det krävs inget visum för ryska medborgare. 

Ser en möjlighet

Men för de ryska oligarkerna har Turkiet aldrig varit en favoritdestination tidigare. De har hellre spenderat sin tid i lyxvåningar i New York, London och Paris eller flärdfulla badorter på franska eller italienska rivieran.  

Men nöden har ingen lag. När oligarkerna försöker rädda det som räddas kan av tillgångar i väst ser Turkiet ett tillfälle att locka till sig kapital på vift.  

Strax efter att lyxbåten Eclipse seglade Abramovitj andra superyacht till turkiska Bodrum. Den något mindre Solaris är 140 meter lång. Värdet uppskattas till ungefär 5,7 miljarder kronor.  

Det går också rykten om att Abramovitj vill köpa den turkiska fotbollsklubben Göztepe, medan han tvingas sälja engelska klubben Chelsea.  

Turkiska medier är storförtjusta i nyheterna om Abramovitjs nyfunna intresse för Turkiet. Den enes död, den andres bröd.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.