Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Necati Savas/EPA/TT

Turkiet: Vi har attackerat flera PKK-mål i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har genomfört luftanfall mot PKK-baser i norra Irak, uppger landets myndigheter sent på söndagkvällen. Attackerna kommer efter att PKK tagit på sig ett bombdåd i Ankara tidigare under dagen.

Landet uppger att de förstört 20 mål som tillhör terrorstämplade kurdiska PKK.

”Vi slog till mot dem plötsligt i deras tillhåll en natt, och vi kommer att fortsätta slå till mot dem”, skriver Turkiets försvarsdepartement på plattformen X.

Flyganfallen kommer bara timmar efter att en självmordsbombare ska ha sprängt sig nära parlamentet i Ankara, som precis hade öppnat efter sommaruppehållet. Två poliser skadades lindrigt i explosionen och ytterligare en misstänkt gärningsman ska ha oskadliggjorts av polis.

PKK gick efter dådet ut och tog på sig ansvaret, i kanaler som ligger dem nära.

Turkiska myndigheter har därefter uppgett att landet har genomfört luftanfall mot PKK-mål i norra Irak.

– Det är en stark nationalistisk reaktion. Vi ser flyganfallen mot norra Irak, men jag har också hört människor som är lättade över att det inte var en attack där det dog fler på den turkiska sidan, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén i Morgonstudion.

Fakta: PKK

Kurdistans arbetarparti (PKK) grundades 1978 som ett marxistiskt parti.

Rörelsens mål var en kurdisk stat i sydöstra Turkiet samt angränsande delar av grannländer.

1984 tog PKK till vapen mot den turkiska staten i kampen för självständighet.

PKK är terrorstämplad av Turkiet, EU och USA.

Turkiet har bland annat fört fram krav på hårdare tag mot PKK i Sverige för att man ska godkänna Sveriges Natomedlemskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.