Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om varför Turkiet kan behöva ändra inställning till Sveriges ansökan i klippet ovan. Foto: SVT

Turkiets parlament väntas godkänna Finland som Natomedlem

Uppdaterad
Publicerad

Det är bäddat för att Turkiets parlament ska godkänna Finlands Natoansökan – allt annat vore en stor överraskning, menar SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén. För svensk del är läget alltjämt osäkert och det finns tecken som talar både för och emot.

I början gick det i en rasande takt – 28 Natoländer godkände både Sverige och Finland som medlemmar. Men i somras tog det tvärstopp när Turkiet meddelade att man inte hade för avsikt att släppa in länderna, åtminstone inte utan att få något tillbaka. Även Ungern har avvaktat sitt beslut.

Men nu ska Finlands vara eller icke vara i Nato till slut avgöras. Ungerns parlament gav nyligen grönt ljus och på torsdagseftermiddagen ska Turkiets parlament ta ställning i frågan.

– Det är väldigt krattat för att det här kommer att godkännas. Erdogans parti AKP med sina allierade har en bred majoritet i parlamentet, säger Tomas Thorén.

Omröstningen äger rum klockan 13 svensk tid, enligt nyhetsbyrån AFP.

Vad Sverige beträffar har tonen inte förändrats – Turkiets nej ligger fast – men det finns vissa tecken på att det skulle kunna förändras, enligt Thorén.

Hör om varför Turkiet kan behöva ändra inställning till Sveriges ansökan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.