Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reaktionen från Turkiets presidents rådgivare när den svenska regeringen nu tar avstånd från YPG och PYD. Foto: SVT/Iman Tahbaz

Turkiet ser positivt på svenska regeringens avståndstagande

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverige tar avstånd från kurdiska YPG och PYD välkomnas av den turkiska regeringen. Ibrahim Kalin, talesperson för Turkiets president, uppskattar avståndstagandet. Enligt honom var det ”rätt beslut att ta”.

– PYD och YPG är tydligt kopplade till PKK. Det här är ingenting som de döljer utan de har gjort det väldigt tydligt, säger Ibrahim Kalin till SVT Nyheter.

Under lördagen meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att den svenska regeringen inte längre tänker stötta den kurdiska milisen i Syrien, YPG, och deras politiska gren, partiet PYD.

Ibrahim Kalin arbetar är talesperson åt president Recep Tayyip Erdoğan och säger att den turkiska regeringen gläds åt Sveriges hållning i frågan.

– Vi ser det som ett väldigt positivt steg, säger han i en intervju i Istanbul med SVT Nyheter.

Påverkar det Turkiets syn på ett svenskt Natomedlemskap?

– Det hjälper såklart. Men det finns andra villkor som måste uppfyllas.

Enligt Ibrahim Kalin har Turkiets regering påpekat PYD och YPG:s kopplingar till terrorlistade PKK vid flertalet tillfällen, och då inte bara till Sverige utan även USA och andra europeiska länder.

Oppositionen: ”Ett svek”

Beskedet från den svenska regeringen kommer bara dagar innan statsminister Ulf Kristerssons planerade möte med Turkiets president Erdoğan. Den nya hållningen har mötts av kritik från oppositionen som hävdar att beslutet fattats utan dialog med dem.

”YPG/PYD har spelat en viktig roll i kampen mot terrorsekten IS, och har haft starkt stöd av väst, bland annat USA. Kurderna i Syrien förtjänar ett stort erkännande för det. Att den svenska regeringen nu vill ta avstånd från dem är ett svek.” skriver Morgan Johansson i en skriftlig kommentar till SVT.

”Sverige ger efter”

Även finska politiker riktar kritik mot den svenska regeringens agerande. SFP:s Eva Biaudet sitter i riksdagens utrikesutskott och hon säger att den svenska kursändringen är olycklig.

– Det ser ut som om Erdoğan får sin vilja igenom. Det ser ut som om Sverige ger efter för utpressning. Det ser ut som om det skulle vara okej att Turkiet har haft sådana här krav på Sverige och Finland, säger Biaudet i en kommentar till Svenska Yle.

Hör Ibrahim Kalin i videon ovan om den turkiska regeringens reaktion på det svenska beskedet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.