Turkiets senaste utrensning: 8.000 inom polisen avskedade

Publicerad

Turkiska myndigheter har avskedat omkring 8 000 personer kopplade till landets polis, rapporterar statliga medier. Det är den senaste utrensningen av personer som misstänks ha koppling till den misslyckade kuppen i landet i juli.

Av personerna som nu sparkats är 7.669 anställda vid polisen och 323 medlemmar av gendarmeriet.

Pensionerade domare och åklagare ska få återvända till sina arbeten, om de gör det inom två månader, sedan omkring 3.300 anställda inom rättsväsendet tidigare avskedats efter kuppförsöket, uppger medierna.

Kuppmakare ur landets väpnade styrkor tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara, understödda av stridsflyg och stridsvagnar, den 15 juli. Explosioner och skottlossningar rapporterades från de båda städerna. Minst 250 personer dödades under sammandrabbningarna.

Efter ovissa timmar lyckades regeringstrogna styrkor omringa och besegra soldaterna som försökt ta makten. Enligt Turkiets ställföreträdande överbefälhavare var det i huvudsak styrkor från flygvapnet och gendarmeriet som låg bakom kuppförsöket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet