• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Gripandet av den terrormisstänkte mannen i Istanbul skedde på måndagskvällen. Foto: SVT

En gripen för nyårsterrorn i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

En man som misstänks för terrordådet på en nattklubb i Istanbul på nyårsnatten greps sent på måndagskvällen av turkisk polis. Enligt Istanbuls guvernör Vasip Sahin har han erkänt.

Guvernören säger också att mannens fingeravtryck matchar dem från mannen som utförde attacken, och att han är uzbekisk medborgare och har tränats i Afghanistan, skriver AP. Enligt Reuters säger guvernören att mannen hade han tagit sig in i Turkiet illegalt och utfört dådet för IS räkning.

Turkiska myndigheter har tidigare pekat ut en 34-årig misstänkt IS-medlem från Uzbekistan som skyldig till massmordet där 39 människor dödades, och flera bilder på mannen har släppts till medier. Enligt Hürriyet är det denne man som nu har gripits. Han uppges ha använt ett falskt namn under tiden i Turkiet.

Nattklubbsattack i Istanbul

Greps i lägenhet i Istanbul

Mannen greps i en lägenhet i stadsdelen Esenyurt i Istanbul, där även hans fyraårige son befann sig, rapporterar det statliga turkiska tv-bolaget TRT. I lägenheten ska ytterligare fyra personer befunnit sig, en man och tre kvinnor. Samtliga greps av polis.

Enligt Ekots korrespondent hade 34-åringen flytt i taxi efter dådet och senare träffat sin fru och sina barn. Han hade sedan försvunnit spårlöst och tagit med sig den fyraårige sonen, men hittades efter ett intensivt polisarbete. Enligt uppgifter i turkiska medier ska polisen ha övervakat mannen i flera dygn, men väntat med att gripa honom eftersom de ville se vilka han hade kontakt med, rapporterar Ekot.

Ministrar tackar polisen

Under kvällen twittrade den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu och tackade inrikesministern, polisen och underättelsetjänsten, å folkets vägnar, för att de gripit personen som utförde terrorattentatet.

Under natten gick även vice premiärminister Numan Kurtulmus ut och hyllade polisens för deras insats: ”Jag gratulerar vår polis som fångade gärningsmannen som låg bakom Ortakoy-massakern”, skriver han.

Sköt 120 skott på nattklubben

Gärningsmannen kom till den populära nattklubben med en taxi, en dryg timme efter tolvslaget. Han sköt ihjäl en polis och ytterligare en person vid entrén. Därefter avlossade han sammanlagt 120 skott inne på klubben, som ligger vid Bosporens strand.

Omkring två tredjedelar av de mördade var utländska medborgare. Ytterligare 65 människor skadades.

Terrorrörelsen IS har skrivit i ett uttalande att en av ”kalifatets soldater” låg bakom attacken.

Turkisk polis har frihetsberövat ett flertal personer sedan årsskiftet i jakten på den misstänkta mördaren.

Fakta: Större terrordåd i Turkiet 2016

10 december: 44 människor dödas när Kurdistans frihetsfalkar (TAK), en utbrytargrupp från den kurdiska PKK-gerillan, slår till med en bilbomb och en självmordsbombare mot en fotbollsarena i Istanbul. Majoriteten av offren är poliser.

20 augusti: 57 människor, varav 34 barn, dödas vid en terrorbombning mot ett kurdiskt bröllop i Gaziantep. IS pekas ut som ansvarigt.

28 juni: 47 människor dödas och omkring 240 skadas i samordnade attentat mot Istanbuls internationella flygplats Atatürk.

7 juni: Elva människor dödas i ett bombdåd mot en polisbuss i centrala Istanbul. TAK tar på sig dådet.

13 mars: Omkring 30 människor dödas i ett bombdåd i Ankara.

17 februari: Omkring 30 människor dödas och ett 60-tal skadas av en bilbomb intill en militäranläggning i Ankara.

12 januari: Elva tyska turister dödas när en självmordsbombare utlöser en sprängladdning i den turisttäta stadsdelen Sultanahmet i Istanbul.

Källor: Reuters, AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattklubbsattack i Istanbul

Mer i ämnet