Foto: TT

Minister: Kurder bakom bombdådet i Ankara

Uppdaterad
Publicerad

Det var den kurdiska YPG-gerillan, i samarbete med PKK, som låg bakom bombdådet i Ankara, enligt Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. 14 personer har frihetsberövats efter dådet.

Turkiska medier uppger att det var en syrisk medborgare som låg bakom gårdagens bombdåd i huvudstaden Ankara. Enligt den regeringsvänliga tidningen Sabah kopplas mannen till det förbjudna kurdiska arbetarpartiet PKK.

Tidningen Yeni Safak rapporterar att attentatsmannen, som utlöste billbomben mitt i en kolonn med militärfordon som stannat vid rödljus, har identifierats genom fingeravtryck. Han ska ha registrerats som flykting i Turkiet.

Terrordåd i Ankara februari 2016

PYD förnekar inblandning

En högt uppsatt PKK-medlem,  Cemil Bayik, säger till den kurdiska nyhetsbyrån Firat att det kan vara frågan om hämnd.

– Vi vet inte vem som gjorde detta. Men det kan vara en hämnd för massakern i Kurdistan.

Enligt nyhetsbyrån AFP förnekar den kurdiska YPG-gerillans politiska gren, PYD, all inblandning i dådet och säger sig inte känna till den misstänkte gärningsmannen.

– Jag kan försäkra er att inte en enda kula avfyrats av YPG mot Turkiet. De ser inte ens Turkiet som en fiende, säger Saleh Muslim till Reuters.

Erdogan hotar med hämnd

Vid sprängdådet, som inträffade mitt i rusningstid i hjärtat av Ankara, dödades minst 28 personer. Ett 60-tal personer skadades. 26 av de 28 döda var soldater, uppger premiärminister Ahmet Davutoglu.

Dådet riktades mot en buss med militärer i närheten av en militärförläggning, inte långt från parlamentskvarteren.

Myndigheter slog snabbt fast att det handlade om ett terrordåd och president Recept Tayyip Erdogan har lovat att hämnas gärningsmännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Ankara februari 2016

Mer i ämnet