Halime Büyükgüzel är kommuntjänsteman i Adana. Foto: TT

Turkiskt anfall i Syrien stärker Erdogan på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska miliäroperationen i syriska Afrin väcker kritik från omvärlden, men på hemmaplan vinner kriget ett brett stöd och stärker president Erdoğans popularitet. Fyra av fem turkar välkomnar kriget enligt opinionsundersökningar, medan klimatet för kritiker är hårt.

Halime Büyükgüzel lyfter upp ett flyktingbarn i famnen. Hon är kommuntjänsteman i Adana, som styrs av det turknationalistiska partiet MHP (Nationella Aktionspartiet). Men hon står också bakom en uppmärksammad kampanj att få kvinnor att anmäla sig som frivilliga för den turkiska militäroperationen i Syrien.

– Vi ville visa vårt stöd till militäroperationen. Därför har vi, en grupp kvinnor från Adana, anmält oss som frivilliga hos den turkiska armén, säger Halime Büyükgüzel.

Tillsammans med kollegan Elif Irkörücü organiserade hon kampanjen som fick 250 kvinnor att anmäla sig som frivilliga till den turkiska armén. Det är osannolikt att de skulle skickas till fronten, men Elif Irkörücü menar att det ändå har en viktig symbolisk betydelse.

– Frivilligkampanjen är ett sätt att sprida budskapet om vi som kvinnor, män och barn står enade för den turkiska nationen. Vi är alla redo att gå ut i strid för Turkiets överlevnad, säger Elif Irkörücü.

Starkt stöd för kriget

Adana är ett starkt fäste för turkisk nationalism. I en av stadens parker står ett stidsflygplan som användes i Cypernkriget 1974. Då precis som nu vinner militäroperationen utomlands ett starkt stöd på hemmaplan. Enligt en enkätundersökning av det turkiska opinionsföretaget MAK stöder 85 procent militäroperationen i den syriska provinsen Afrin.

Atmosfären är hård för de som tycker annorlunda. Hundratals har gripits för att de spritt material som kritiserar kriget i sociala medier. Elva läkare från den turkiska läkarförening greps för att de uppmanat till fred.

Kritiska röster tystas

Sjuksköterskan och fackföreningsaktivistern Fadime Kavak är emot kriget, men det säger hon helst inte högt bland folk.

– Jag kan till exempel inte uttrycka min åsikt på bussen på väg till jobbet, då riskerar jag att bli lynchad. Bara att läsa en regeringskritisk tidning väcker ilskna reaktioner. Trycket är hårt, säger Fadime Kavak.

– De som inte stöder Turkiets rättfärdiga krig har naturligtvis rätt att uttrycka sin åsikt. Men det kommer inte få Turkiet att backa i den pågående striden, säger Halime Büyükgüzel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.