Erdogan hotar att utöka offensiven i norra Syrien. Foto: TT

Offensiv mot kurder splittrar syrisk opposition

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets offensiv mot kurdiska territorier i Syrien öppnar upp en ny front inför omvärldens ögon. Men den splittrar också den syriska oppositionen, något president Bashar al-Assads regim kan glädja sig åt.

– Assad tycker förstås att det är trevligt så länge de slåss, säger svenske Syrienexperten Aron Lund.

Medan granater för femte dagen i rad regnade över kurdiska positioner i norra Syrien, hotade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att utöka den turkiska offensiven till närliggande staden Manbij.

Varningen kom under onsdagen vid ett möte för tjänstemän i den turkiska huvudstaden Ankara.

– Vi kommer att rensa vår region helt från det här problemet, sade Erdogan i en tydlig hänvisning till de kurdiskt kontrollerade territorier som löper längs med Turkiets gräns.

Splittrar oppositionen

Den uppblossade konflikten splittrar också den syriska exiloppositionen. Paraplygruppen Syriska nationella koalitionen har under krigets gång haft stöd av bland annat västländer, gulfstater och Turkiet.

I helgen gick koalitionen ut och gav den turkiska insatsen sitt stöd. Men snart därefter kom en kurdisk grupp inom koalitionen, Kurdiska Nationella Rådet, med ett eget meddelande där man tog avstånd.

Hadi al-Bahra är talesman för koalitionen och medger att det finns oenighet.

– Kurdiska nationella rådet har en annan åsikt än koalitionens majoritet i den här frågan, men de har rätt till sin åsikt, säger han i telefon till SVT.

Svensk medlem avgår

Svensk-syriske Abdulbaset Sieda lämnade i måndags koalitionen. Han hänvisar till flera orsaker och säger att han under en längre stått utanför koalitionens arbete. Men han nämner också läget i Afrin som en anledning.

Sieda är själv kurd men har ingen vänskaplig relation till PYD eller det kurdiska självstyret. Däremot är han delvis kritisk till hur den turkiska offensiven gått till, och att rebeller ställt sig bakom den utan interna diskussioner.

– Jag tror att man måste hitta en lösning på något sätt, säger Sieda i telefon till SVT.

– När vi ser till Afrin så är det inte bara PKK där. Det finns nästan 700.000 civila människor. Vad kommer hända med dem? Vem tar ansvar för dem?

Regimen kan glädja sig

En aktör kan däremot glädja sig åt striderna: syriske presidenten Bashar al-Assad som svurit återta hela landet från såväl rebeller som kurder.

– Assad tycker förstås att det är trevligt så länge de slåss, säger svenske Syriensexperten Aron Lund till SVT.

Å andra sidan finns det också en risk. Turkiet har tidigare sagt att insatsen bara riktar sig mot kurderna, men om den turkiska sidan expanderar sitt område så kan det bli besvärligt för al-Assad, tror Aron Lund.

– Han är nog inte så pigg på att se Turkiet ta över ännu ett område i norra Syrien.

FAKTA: Turkiet och Syrien

Turkiet har missnöjt sett det kurdiska självstyret växa fram i norra Syrien. När USA nyligen lanserade planer på en ”gränsstyrka” i Syrien med kurdiska styrkor som nyckelspelare reagerade Turkiet med ilska, och offensiven i norra Syrien ses delvis som en reaktion på det.

Det domineras politiskt av partiet PYD och militärt av dess väpnade gren YPG. Båda har nära band till den kurdiska separatiströrelsen PKK i Turkiet. Ankara ser de två som i grund och botten samma organisation och PKK är terrorstämplad av såväl Turkiet som USA och EU.

Västländer, särskilt USA, har trots vädjanden från kurderna varit ovilligt att fördöma den turkiska offensiven. Eller i starka ordalag försvara sina kurdiska allierade som har utgjort en nyckelstyrka i striderna mot terrorgruppen IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.