Kvinnor utklädda till suffragetter firar 100-årsdagen av kvinnlig rösträtt i Storbritannien. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Tusentals britter firade 100-årsdagen av kvinnlig rösträtt

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kvinnor klädda i suffragetternas färger – lila, grönt och vitt – har under söndagen tågat i brittiska städer för att fira 100-årsdagen av kvinnlig rösträtt i Storbritannien.

Likt en färggrann flod strömmade kvinnor längs gator i London, Belfast, Edinburgh och Cardiff. Många bar handmålade banderoller, gjorda av kvinnliga konstnärer speciellt för arrangemanget.

Tusentals kvinnor bildade en flod i suffragetternas färger på Londons gator. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Stred för rösträtt

Suffragetterna i Storbritannien stred för kvinnors rösträtt genom militanta aktioner och civil olydnad, efter att ha tröttnat på flera års fredlig kamp. 1918 infördes rösträtt för kvinnor över 30, och 1928 utvidgades den till att gälla kvinnor som fyllt 21.

Kvinnorättsaktivister framför Westminsterpalatset i centrala London. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

100 000 deltagare

Bara i London uppskattas över 30 000 kvinnor ha anslutit sig till marschen, och tusentals utöver det i Belfast, Cardiff och Edinburgh. Sammanlagt uppskattar man det till 100 000 deltagare, rapporterar The Guardian.

Kvinnor i London marscherar för att uppmärksamma 100-årsdagen av kvinnlig rösträtt. Men också för att rätta till dagens orättvisa löneskillnader. Foto: TT

Fortsätter kampen

– Jag deltar för att hedra kvinnorna som kämpat för vår rösträtt. Suffragetterna påbörjade det här, men vi har fortfarande inte samma lön som män år 2018, säger en deltagare, Joanne Johnson, till BBC.

En kvinna med hatt i suffragetternas färger marscherar på Londons gator. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.