Runtom i Norge har människor under lördagen protesterat mot ändringar i aborträtten. Foto: TT

Stora abortprotester i Norge: ”Regeringen vill ta oss 40 år tillbaka i tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i Norge har människor under lördagen protesterat mot ändringar i aborträtten. Bakgrunden är diskussioner mellan statsminister Erna Solbergs regering och Kristelig folkeparti (KRF) om att strama åt lagen.
– Regeringen vill ta oss 40 år tillbaka i tiden, sade en av talarna vid demonstrationen i Oslo

Under parollen ”Rör inte abortlagen!” samlades över åtta tusen personer framför Stortinget i Oslo, rapporterar tidningen VG. Demonstrationer arrangerades i över 30 norska städer.

– Erna Solberg och KRF har valt att lägga regeringsförhandlingarna i vår livmoder, sade konferenciern Liv Gulbrandsen i sitt inledande tal, rapporterar NRK.

Kristelig Folkeparti har agerat stödparti åt regeringen, men hotade att byta sida vilket kunde ha fällt Erna Solbergs minoritetsregering. Partidelegaterna röstade i stället för att bli en del av regeringen och Solberg öppnar nu därför för att diskutera en skärpning av abortlagen.

– Regeringen vill ta oss 40 år tillbaka i tiden. Det ska de inte få göra, sade läkaren Mina Adampour, en annan av talarna i Oslo.

KRF: Lagen diskriminerar

Ändringen som debatteras rör en paragraf i abortlagen från 1978, som tillåter aborter efter den tolfte graviditetsveckan om fostret har en allvarlig sjukdom. KRF menar att lagen i praktiken diskriminerar och sorterar bort de med Downs syndrom eller andra funktionshinder.

Solberg har sagt att en förändring av paragrafen inte skulle leda till någon större skillnad, men många är oroliga för att aborträtten är hotad.

– Vi bor ju i bibelbältet och det är en omstridd fråga här, säger Sol Råbu som är medlem i Sosialistisk ungdom och deltog i demonstrationen i staden Kristiansund, till NRK.

Hon fortsätter:

– Jag är väldigt glad över att så många möts och visar att abortlagen inte kan användas som bricka i ett maktspel.

En opinionsundersökning som VG låtit göra visar att 68% av norrmännen är emot att ändra i abortlagen, medan 16% uppgav sig vara för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.