Gynekolog Magdalena Värnesbranden. Foto: SVT

I Norge kan barnmorskor vägra att utföra aborter

Uppdaterad
Publicerad

Domen i Arbetsdomstolen har fallit – barnmorskan Ellinor Grimmark blev inte diskriminerad när hon nekades arbete som barnmorska.

I Norge har man valt en annan väg. Här kan barnmorskor avstå från att göra abort med hänvisning till sitt samvete.

Barnmorskan Ellinor Grimmark vägrar utföra aborter på grund av sin religion. På onsdagen fick hon nej i sista svenska juridiska instans, Arbetsdomstolen, efter att ha hävdat att hon blev diskriminerad när hon blev nekad ett jobb som barnmorska.

LÄS MER: Barnmorskan Ellinor Grimmark som vägrar utföra aborter förlorar fall

Barnmorska nekas jobb

Slipper utföra aborter

Magdalena Värnesbranden jobbar på ett av Norges största sjukhus, i Sarpsborg inte långt från gränsen till Bohuslän. Hon är en av de norska gynekologer som tillämpar den så kallade ”reservasjonsretten”. Det innebär att läkare och barnmorskor kan slippa utföra abortingrepp om det strider mot deras samvete.

I Sverige har en sådan samvetsklausul debatterats, men aldrig införts.

– När jag började på kvinnokliniken på Östfolds sjukhus var jag tydlig med att jag ville reservera mig. Det gick ”greit”, jag fick bara respekt från mina kollegor och har aldrig behövt försvara mig, säger Magdalena Värnesbranden som i dag är överläkare. 

LÄS MER: Aborträtten i Europa – land för land

Liberalare inställning

Sverige och Norge införde fri abort med bara några års mellanrum och länderna liknar varandra på många områden. Men när det gäller aborter finns det ytterligare en skillnad utöver samvetsklausulen – antalet aborter. I Sverige utförs nästan dubbelt så många aborter per 1.000 kvinnor i åldern 15–49 år, enligt Folkhelseinstituttet och Socialstyrelsen.

Det är inte helt enkelt att förklara vad skillnaderna beror på men många menar, liksom Magdalena Värnesbranden, att Sverige alltid haft en liberalare inställning och är ett mer sekulariserat land. Sverige har också Nordens liberalaste abortlag. 

Men företrädare för Sex og Politikk (Norges motsvarighet till RFSU) menar att ”reservasjonsretten” inte är något problem för möjligheten att få en abort. I teorin skulle alla kunna reservera sig och då skulle det bli problem.

– Men i praxis är det så få som gör det att de problemen inte uppstår, säger Charlotte Andersen på Sex og Politikk.

LÄS MER: Hit åker kvinnor från Mellanöstern på ”abort-spa”

”Större tolerans”

Liksom i Sverige har alla i Norge rätt till abort och ”reservasjonsretten” begränsar inte den möjligheten. 

– Jag sätter gärna in en spiral för att undvika en abort, säger Magdalena Värnesbranden och menar att hennes rätt gör klimatet mer tillåtande, det finns en tolerans för flera uppfattningar, och det finns kvinnor som kan ha behov av att prata med dem som har olika åsikter. 

– Vi får komplettera varandra, säger hon, och kanske hitta alternativ. 

– Ingen tycker att en abort är en lätt sak: varken kvinnan som gör abort eller sjukvårdspersonalen som utför den. Men vi har en skyldighet att göra vår plikt gentemot patienten och jag inser att vi inte kan vara för många som åberopar en samvetsklausul. 

Hon menar också att hon fullt ut respekterar både lagstiftningen och andras rätt till en åsikt, men kräver också att bli respekterad för sin syn.  Och skulle ”reservasjonsretten” försvinna skulle hon inte tveka:

– Då hade jag slutat i det här jobbet och gjort något annat.   

LÄS MER: Här är metoderna som hotar aborträtten

Ingen ändring i Sverige

På Svenska Barnmorskeförbundet ser man inte den norska modellen som ett alternativ. Även om själva abortvården fungerar så oroas man över bemötandet som kvinnor kan få.

– En kvinna som söker för abortvård ska aldrig behöva höra från någon barnmorska att hon inte kan hjälpa henne på grund av sin tro, säger Mia Ahlberg, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet.

Norgemodellen används flitigt som argument av de två barnmorskor i Sverige som inte vill utföra aborter på grund av sin tro. Ett annat argument är att den barnmorskebrist som finns i Sverige skulle minska om samvetsfrihet tilläts, något Mia Ahlberg bestämt avfärdar.

– Bara för att vi inför samvetsfrihet så skulle det inte lösa barnmorskebrist i Sverige. De barnmorskor som nu driver de här frågorna gör det inte i syfte att få jobba som barnmorska. Om de hade velat jobba som barnmorskor i Sverige så skulle de kunna jobba på ett ställe där aborter inte utförs. Det här görs för att driva en kampanj mot aborter, för att de tycker att kvinnor inte ska ha rätt att göra abort.

SVT:s Korrespondenterna speglar abortfrågan i Polen, Norge och USA. Programmet finns att se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet