Tusentals Trumpsupportrar demonstrerade mot presidentvalet under lördagen. Foto: JOSE LUIS MAGANA

Tusentals demonstrerade mot valresultatet – Trump: ”Wow!”

Uppdaterad
Publicerad

Trumpanhängare över hela USA har gått ut på gator och torg under lördagen för att visa presidenten sitt stöd – och sitt missnöje med presidentvalet som Donald Trump förlorade. I samband med demonstrationerna ska minst fyra personer ha förts till sjukhus efter att ha knivhuggits i Washington.

I flera delstater demonstrerade Trumpfans under parollen ”Stop the steal” – stoppa stölden – vilket är frasen som presidenten och många av hans sympatisörer använt under tiden efter presidentvalet som de utan någon grund anklagar för att ha varit riggat.

I Washington D.C samlades ett stort antal människor på torget Freedom plaza och utanför Högsta domstolen.

På sin Twitter hyllar Donald Trump demonstranterna:

”Wow! Tusentals människor samlas i Washington D.C för ”Stop the steal”. Jag kände inte ens till det här, men jag kommer att träffa dem!”.

Lite senare flög presidenten över folksamlingen i helikopter varpå ett stort jubel bröt ut bland hans supportrar.

”Proud boys” deltog

New York Times rapporterar att medlemmar ur den högerextrema gruppen ”Proud boys” deltog i protesterna i huvudstaden och att de tillsammans med övriga deltagare skanderat ”four more years” – fyra år till.

Protesterna ska till största del ha gått lugnt till, men under natten ska ett antal bråk ha uppstått i Washington. Minst fyra personer ska ha knivhuggits i huvudstaden och förts till sjukhus, enligt NBC Washington. Händelsen inträffade när Trumpsupportrar och motdemonstranter drabbade samman.

I Olympia, i delstaten Washington, ska det enligt polisen även ha skett ett upplopp där en person ska ha blivit skjuten, rapporterar New York Times. Två personen har gripits, men skadeläget för den skjutna personen är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.