Vulkanen på Kadovar nära Papua nya Guinea spyr ut aska. Foto: TT

Tusentals evakuerade från vulkanöar i Papua Nya Guinea

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer har evakuerats från öar nära Papua nya Guinea i västra Stilla havet efter att en vulkan på ön Kadovar vaknat till liv.

Den 5 januari fick vulkanen sitt första utbrott och de senaste dagarna har aktiviteten ökat, enligt vulkanobservatoriet RVO.

RVO har för lokala medier berättat att stora stenar kastas ur vulkanen och att den har en stor spricka som löper från toppen ända ner till kusten. Sprickan har dessutom vidgats de senaste dagarna.

Mer än 3.000 personer har evakuerats från de intilliggande öarna Biem och Ruprup eftersom vulkanen på Biem också befaras ha vaknat till liv.

All flygtrafik inställd

Papua nya Guineas premiärminister Peter O'Neill har samtidigt varnat för en möjlig tsunami i samband med vulkanutbrotten.

– Terrängen runt (Kadovar) vulkanen är väldigt brant, vilket ökar risken för ett stort skred som skulle kunna utlösa en tsunami, sade han i ett uttalande.

All flygtrafik i området har ställts in och skepp och båtar som inte deltar i evakueringen uppmanas att inte uppehålla sig i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.