Tusentals gick ut på gatorna på fredagskvällen för att protestera mot åtstramningen av abortbestämmelserna. Foto: Leszek Szymanski /EPA

Tiotusentals i protest mot polsk abortdom

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags beslutade den polska författningsdomstolen att det strider mot konstitutionen att abortera skadade foster. Beslutet har fått tiotusentals personer att gå ut på gatorna och protestera, trots coronarestriktionerna.

– Det är en skam från polska staten mot halva befolkningen, kvinnor. Vi kommer aldrig att glömma det, säger Krystyna Kacpura, chef för Federationen för kvinnor och familjeplanering, till nyhetsbyrån AFP.

Polen har redan en mycket sträng abortlagstiftning och domstolens beslut innebär att nästan alla aborter som varit tillåtna stoppas. I fjol utfördes drygt 1 000 aborter i landet. I 98 procent av fallen handlade det om skadade foster, enligt BBC.

Protest vid partiledarens hus

I Warszawa demonstrerade omkring 15 000 personer mot domslutet på fredagskvällen, enligt polisens uppskattning. Flera tusen samlades utanför huset där partiledaren för det nationalkonservativa regeringspartiets Lag och rättvisa, Jarowslaw Kaczynski, bor.

”Du har blod på händerna” och ”Du skapar ett helvete för kvinnorna” stod det på några av plakaten. Några kvinnor bar på klädhängare i metall för att symbolisera de farliga metoder som används där det inte går att göra abort på lagligt vis, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Kaczynski har sagt att även svårt deformerade foster som inte kommer att överleva ska få födas för att kunna döpas och bli begravda.

Protester i flera städer

Demonstrationer arrangerades också i andra större städer, bland andra Krakow, Wroclaw, Szczecin och Katowice. Fler manifestationer planeras till på måndag.

Protesterna sammanfaller med en kraftigt ökad smittspridning och skärpta restriktioner för att motverka coronapandemin. På fredagen rapporterades mer än 13 600 nya fall, nytt rekord enligt nyhetsbyrån Reuters. Tidigare har högst tio personer fått samlas på ett ställe, men från och med lördag sänks antalet till fem.

Författningsdomstolens beslut togs med elva röster mot två, rapporterar AP. Majoriteten hänvisade till konstitutionens skrivningar om varje individs rätt till liv, och fann att det är olaglig diskriminering att tillåta abort av foster för att de är skadade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.