Invånare i Nepal vadar genom vattnet i Birgunj Parsa, cirka 20 mil söder om Katmandu. Foto: TT

Tusentals nepaleser på flykt från vattnet

Dramatiska översvämningar och jordskred i Nepal har krävt minst 40 liv, meddelar tjänstemän. Turister räddas med hjälp av elefanter.

Tusentals nepaleser har tvingats fly sina hem på grund av de intensiva monsunregn som vräker ner över det bergiga landet. Enligt Röda korset har 53 människor mist livet i skyfallen.

VMänniskor vadar i vattenmassorna i området kring Birgunj, Nepal. Foto: TT

Nepalesisk tv visar bilder från byar där invånare vadar genom vatten eller använder båtar för att ta sig till högre höjd. I distriktet Chitwan i söder har barnfamiljer tvingats tillbringa en natt uppklättrade i träd eftersom vattnet steg så hastigt.

Passagerare vid den översvämmade flygplatsen i Janakpur, Nepal. Foto: TT

I samma område har enligt BBC även flera hotell översvämmats och hundratals turister har inte kunnat ta sig därifrån. Enligt tidningen The Himalayan Times används tama elefanter för att transportera turister till närmsta fungerande väg eller flygplats.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer