En ny studie visar att mer än tusen personer har utsatts för sexuella övergrepp i den katolska kyrkan sedan 1950. Arkivbild.

Tusentals övergrepp i katolska kyrkan i Schweiz – ”Toppen av isberget”

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 1 000 personer har utsatts för sexuella övergrepp av präster och andra inom den katolska kyrkan i Schweiz, enligt en ny studie.

– Det är bara toppen av isberget, säger en av forskarna.

Studien som lades fram på tisdagen sträcker sig från 1950 och ger en inblick i de sexuella övergrepp och trakasserier som pågått i årtionden.

De två historikerna bakom rapporten från Zürich universitet avslöjar att de flesta övergreppen inte har rapporterats. Därtill har dokument förstörts för att röja information.

Enligt forskarna har ”kyrkoledare ignorerat, dolt eller förminskat de flesta fall av sexuella övergrepp som analyserats fram till 2000-talet”.

– Det är utan tvekan bara toppen av isberget, säger professor Marietta Meier i ett uttalande.

Flest av manligt kön bland offren

Vidare framgår att mer än hälften av offren, 56 procent, var pojkar eller män medan 39 procent var flickor eller kvinnor, övriga fem procent har inte identifierats med kön.

74 procent av offren var barn.

– Det här har sysselsatt oss under en lång tid och vi är bedrövade och skäms över detta, sade Renata Asal-Steger, ordförande för Schweiz romersk-katolska centralkonferens i ett uttalande.

Se intervjun med Olivier Savignac, som blev utsatt som 13-åring av en präst inom katolska kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.