Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över hundra tusen samlades i Paris på söndagen för att demonstrera mot antisemitism. Foto: Cornelia Schauermann

Över 100 000 samlades mot antisemitism i Paris: ”Väldigt republikansk stämning”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen samlades över hundra tusen människor i centrala Paris för att demonstrera mot ökad antisemitism. Uppslutningen var bred och stämningen sades vara ”väldigt republikansk”. Men högernationalistiska Marine Le Pens medverkan väckte kritik.

Över hundra tusen samlades i Paris på söndagen för att demonstrera mot antisemitism. Det rapporterar public service-kanalen France24.

Demonstrationen sker mot bakgrund av rapporter om ökad antisemitism i landet. Den franska inrikesministern Gérald Darmanin sade i veckan att 1 000 antisemitiska hatbrott registrerats sedan den 7 oktober, då Hamas genomförde sin attack mot Israel. Det ska vara över tre gånger så många som under hela förra året, skriver president Emmanuel Macron i ett brev som publicerades i tidningen Le Parisien på söndagsmorgonen, där han uppmanar det franska folket att stå upp mot antisemitismen.

”Väldigt republikansk stämning”

Arrangörerna hade förbjudit alla flaggor förutom den franska på demonstrationen och deltagare på plats beskrev stämningen som ”väldigt republikansk” och att man ”slog på trumman för franska värden”. Enligt France24:s reporter på plats var deltagarna generellt äldre än deltagarna på de senaste veckornas pro-palestinska demonstrationerna, där den senaste hölls under lördagen.

Höga politiker från flera partier deltog i demonstrationen. Exempelvis de tidigare presidenterna François Hollande och Nicolas Sarkozy samt Elisabeth Borne som är premiärminister under Emmanuel Macron. Den nuvarande presidenten deltog inte i demonstrationen, men sade att han var med i ”tankarna”.

Le Pens närvaro skapade kontrovers

Det gjorde däremot högernationalistiska partiet Nationell Samlings ordförande Marine Le Pen. Det skapade kontrovers till följd av partiets antisemitiska förflutna. Bland annat höll vänsterpartiet Det okuvliga Frankrike en egen demonstration under parollen ”Mot antisemitism, rasism och den extrema högern”. Det arrangerades även en marsch i Strasbourg där ”alla utom extremhögern” var välkomna, rapporterar France24.

Runt 3 000 poliser hade utposterats längs den stora marschen i huvudstaden, som gick från Hôtel des Invalides till senaten, förbi nationalförsamlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.