Bosniska muslimer ber vid kistorna under begravningsceremonin för några av offren för Srebrenica-massakern. Bosnienserbernas ledare Radovan Karadzic dömdes i internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag till 40 års fängelse för folkmord. Foto: TT

Tusentals sörjer Srebrenica-offer

Tusentals människor samlades i Srebrenica på minnesdagen 22 år efter massakern, i internationell rätt erkänd som ett folkmord, på 8.000 bosniska muslimer.

För en del anhöriga är det den första riktiga begravningen för deras släktingar. Kvarlevorna av 71 offer för massakern begravdes vid en gemensam begravning på minneskyrkogården i Potocari nära Srebrenica.

De pojkar och män som avrättades när bosnien-serbiska styrkor intog staden i juli 1995 slängdes i massgravar. Många anhöriga hittade bara delar av sina släktingars kvarlevor.

– Vi väntade, och hoppades hitta mer, men ingenting dök upp. Så vi beslöt att begrava honom nu så att hans ben kan finna frid, säger Adela Efendic som är på plats för att begrava sin far Senaid.

LÄS MER: Srebrenica-offer hedrades i Stockholm

Hittills har 6.429 offer begravts i Potocari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer