Desmond Tutu begravdes i Kapstaden

Uppdaterad
Publicerad

Ärkebiskopen och anti-apartheidikonen Desmond Tutu har förts till den sista vilan.

– Vi tackar er för att ha älskat vår far … för vi delade honom med världen, sade hans dotter Mpho Tutu vid ceremonin i Kapstaden.

Begravningsceremonin var arrangerad av Desmond Tutu själv, som ville att den skulle vara enkel. Han ska ha gett instruktioner om att begravningen inte skulle kantas av extravaganser och att kistan skulle vara billig.

Tutu ska även ha bett om donationer till välgörenhet i stället för blomsterarrangemang. De enda blommor han ville ha i katedralen S:t George i Kapstaden ska ha varit en bukett nejlikor från hans familj, meddelar representanter för hans stiftelse.

100 närvarande

Desmond Tutus kista bars in i katedralen redan i torsdags och har sedan dess besökts av många sydafrikaner som velat ta farväl av ärkebiskopen, som blivit internationellt känd för sitt engagemang för fredlig reform av landet.

Endast 100 personer, bland dem flera högt uppsatta politiker, deltog vid begravningen som även strömmades över nätet. Griftetalet hölls av president Cyril Ramaphosa, som beskrev Tutu som en ”korsfarare i kampen för frihet, för rättvisa, för jämlikhet och för fred”.

Desmond Tutu avled 90 år gammal den 26 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.