USA:s president Donald Trump vid ett uttalande på väg in till NATO:s toppmöte i Bryssel på torsdagen. Foto: TT

TV: Trumps knuff blev en snackis

Uppdaterad
Publicerad

Störst går först? Kanske det. Här knuffar Donald Trump undan Montenegros premiärminister inför den samlade presskåren.

När Natoländernas ledare skulle ta sig till fotoplatsen i samband med militäralliansens möte i Bryssel knuffade USA:s president undan Montenegros premiärminister Dusko Markovic. Knuffen har blivit en snackis, inte minst i länderna på Balkan.  

Men Markovic tonar ner händelsen och på den efterföljande presskonferensen sade Markovic att han inte noterade händelsen. 

Trumps första utlandsresa

– Hela situationen var harmlös, säger Markovic.  

Markovic passade också på att tacka USA och Trump för landets stöd till Montenegros anslutning till Nato. I juni blir Montenegro Natos 29:e medlemsland.  

– Det är självklart att USA:s president ska stå längst fram, säger Markovic. 

När amerikanska reportrar bad Vita Husets presschef Sean Spicer om en kommentar svarade Spicer att han inte sett klippet, men Spicer  antog att Trump bara ville ta sig fram till sin förutbestämda fotoplats.

LÄS MER: Vad vill Trump med Nato?

Alla måste betala

I samband med Natomötet hade Trump med sig ett tydligt budskap. Alla behöver betala för sig i Nato. Vid pressträffen efteråt passade han på att ge Nato en känga för hur mycket USA betalar för att vara med.

– Jag skulle aldrig fråga hur mycket det här högkvarteret kostar.

Vid ingången till Natos nya högkvarter i nordöstra Bryssel valde den nye USA-presidenten att tungt betona Natos kostnader när de 28 medlemsländernas ledare invigde miljardbygget.

LÄS MER: Här träffar påven Trump

Presidenten upprepade sin åsikt om att de Nato-länder som inte nått upp i försvarsalliansens målsättning om att lägga motsvarande minst två procent på försvaret.

– Det här är inte rättvist mot folket och skattebetalarna i USA. Många av de här länderna är skyldiga enorma summor från tidigare år, menar Trump.

– Alla Natomedlemmar måste slutligen bidra med sina andelar, sade presidenten.

Hoppade över artikel 5

Vad Trump däremot inte tog upp i talet var hur han egentligen ställer sig till Natos artikel 5 – den grundläggande paragraf som förklarar att alla länder ska ställa upp för varandra vid en eventuell attack.

I stället kom ett uttalande från företrädare för Vita huset omedelbart efter talet om att det som Trump sade ska ses som ett bevis på hans stöd för artikel 5, rapporterar Reuters.

LÄS MER: Värderingsfrågor när EU mötte Trump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps första utlandsresa

Mer i ämnet