Johan Ripås står på en gata med blå skjorta och med sol i ansiktet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer det sig att vi inte ser något slut på kriget i Sudan? SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås förklarar vad som driver grupperna. Foto: SVT

Två år av krig i Sudan – 13 miljoner på flykt från världens värsta humanitära kris

Publicerad

Två år har gått sedan krig bröt ut i Sudan mellan paramilitära RSF och landets reguljära armé. Tiotusentals har dödats och runt 13 miljoner människor bedöms ha tvingats på flykt i vad som beskrivs som den värsta humanitära katastrofen i världen.

– Båda sidor kommer kriga så länge de kan och får stöd utifrån och det spelar ingen roll för dem hur civilbefolkningen drabbas, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

I april 2023 blossade strider upp i Sudans huvudstad Khartoum mellan Sudans reguljära armé och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces, RSF, som inlett ett uppror.

Sudan, där etniska motsättningar länge bubblat, hade stapplande tagit steg mot demokrati efter att den tidigare presidenten Omar al-Bashir avsattes 2019. Det fanns hopp om att decennier av auktoritärt styre i landet skulle vara ett avslutat kapitel.

Oroligheter i Sudan

Men striderna 2023 var starten på en konflikt som snabbt spred sig ut i landet, och istället kastades Sudan och dess befolkning in i vad som i dag kallas den värsta humanitära katastrofen i världen. Runt 13 miljoner människor har tvingats på flykt inom landet, eller över gränsen till närliggande länder.

Konflikten drivs på av andra länder

Nu, två år efter krigsutbrottet, uppskattas antalet döda till tiotusentals och miljoner människor lever i akut svält.

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås pekar på att en motor bakom konflikten är det stöd som båda stridande sidor får från andra länder, och att det finns ekonomiska intressen för RSF och den reguljära armén, som driver på viljan att vinna militärt.

– Det verkar inte spela någon roll för dem hur civilbefolkningen drabbas så länge de tror de kan vinna för de har för mycket att förlora. RSF som stöds av Förenade Arabemiraten kontrollerar guldgruvor och armén har också ekonomiska intressen, säger Ripås.

”Går samman för att hjälpa varandra”

Samtidigt finns det tecken på att ett större fokus nu riktas mot konflikten och situationen för Sudans civila. På tisdagen samlades utrikesministrar från 14 länder för att diskutera kriget och hur man ska lindra det sudanesiska folkets lidande.

– Det är ju en ljuspunkt att det internationella samfundet belyser den här konflikten som verkar pågå helt utan slut, säger Johan Ripås som också pekar på att det bland civilbefolkningen finns en stark vilja till fred.

– Så fort striderna avtar så går civilbefolkningen samman i gräsrotsrörelser och hjälporganisationer för att hjälpa varandra. Det finns ingen vilja till konflikt och mördande inom befolkningen som tar alla chanser att leva och bygga Sudan, medan de här två grupperna gör det motsatta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet