Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”250 poliser deltog i razzian”, säger SVT:s Christoffer Wendick. Hör Europakorrespondenten om den tyska insatsen i klippet. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT & SVT

Två bröder åtalas i Tyskland – planerade terrordåd mot kyrka i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder från Syrien åtalas i Hamburg för terrorbrott, det skriver åklagarmyndigheten i Hamburg i ett pressmeddelande. En av dem åtalas för att ha planerat en attack mot en kyrka i Sverige.

Den 29-åriga brodern åtalas för att ha planerat en islamistiskt motiverad bombattentat mot en kyrka i Sverige.

Attacken skulle ske en dag då många människor samlades vid kyrkan och ska ha varit en reaktion mot de koranbränningar som skett i Sverige.

Han åtalas för finansiering av terrorism, förberedelse av en allvarlig våldshandling som äventyrar staten och till försök att gå med i en terroristorganisation utomlands.

Greps med material till sprängmedel

Den yngre 24-åriga brodern åtalas för att ha stöttat en terroristgrupp utomlands och medhjälp till finansiering av terrorism. Enligt åtalet ska han ha lovat att delta i en attack på uppdrag av IS och hjälpt sin bror skaffa sprängmedel.

De två personerna greps i april tidigare i år. Den 29-åriga brodern greps med två kilo gödsel och citronsyra, samt ska ha väntat på en leverans med blekmedel. Något som han skulle kunnat skapa sprängmedel av, enligt åtalet.

Finns en tredje medhjälpare

Den äldre brodern ska ha berättat om sina planer för en oidentifierad person som kopplas till IS-anslutna Al-Saqri-institutet, enligt Liddy Oechtering, åklagare och talesperson för ärendet. Personen ska även hjälpt honom med information om hur man bygger bomber.

– Han har försökt hjälpa den äldre brodern och lärt honom om explosiva varor men vi vet inte hans identitet och har därför inte kunnat gå vidare med honom, säger Liddy Oechtering till SVT Nyheter.

Datum för rättegången är ännu inte bestämt men den kan starta redan i oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.