Ett blixtnedslag i finska Juga dödade två personer. Foto: Google maps/TT

Två dödade av blixtnedslag i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder dog efter att blixten slagit ned vid Juga i östra Finland. Deras syster hörde ett explosionsliknande ljud och fann sina bröder livlösa på marken intill ett träd.

Det var under fredagskvällen efter 19-tiden (finsk tid) som en kvinna hittade sina två bröder döda på marken utanför deras sommarhus i den finska byn Juga.

Bröderna hade varit på väg ut för att värma upp sommarhusets bastu när deras syster hörde ett explosionsartat ljud. När hon kom ut i trädgården såg hon sina bröder ligga livlösa på marken och ringde ambulans.

Blixten leddes via träd

När polisen kom till platsen såg de att ett träd nära bröderna var skadat av blixten. De drog då slutsatsen att blixten har slagit ner i trädet och att elen färdats genom marken till där bröderna befann sig. Bröderna avled på en gång av elchocken.

Det har åskat rikligt under de två senaste dagarna i östra Finland. Meteorologer mätte upp till 27 000 bilxtnedslag under torsdagen och ungefär lika många under fredagen. Att människor dör av blixtnedslag är ovanligt.  I Finland dör i snitt en person vartannat år till följd av blixten, enligt finska Yle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer