Skidanläggningen Kläppen i Sälen storsatsar på en ny konstsnöanläggning. – Vi måste göra mer snö på kortare tid, konstaterar Per Eriksson, vd Kläppen. Foto: SVT

Två grader varmare i fjällen på 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun tillhör de områden där medeltemperaturen ökar mest i Sverige. Det visar en sammanställning som SVT tagit fram.

– Om det blir mildare måste vi göra konstsnön på kortare tid, säger Per Eriksson, vd vid Kläppens skidanläggning i Sälen.

Det ser ut som rena byggarbetsplatsen mitt i skidanläggningen Kläppen i Sälen när den nya jättesatsningen på ännu en stor konstsnöanläggning nu tar form.

FN:s klimatpanel i Stockholm

Det är en investering på 20 miljoner kronor och blir som en slags försäkring om årsmedeltemperaturen fortsätter att stiga.

Mer snö på kortare tid

I kommunen har årsmedeltemperaturen ökat med drygt 2,1 grader de senaste 50 åren. Det visar väderdata från mätstationen i Malung som SVT nu tagit fram.

Så det gäller för skidanläggningarna framöver att snabbt kunna lägga väldigt mycket snö de dagar det är minusgrader.

– Får vi det lite mildare och färre dagar där det är minusgrader så måste vi göra snön på kortare tid. Den här satsningen betyder att vi kommer att kunna lägga snö i backarna på halva tiden jämfört med i dag, säger Per Eriksson.

Mätserie på 50 år

SVT har behandlat väderdata gällande årsmedeltemperaturer som tidigare bara fanns internt vid SMHI. 37 orter i landet har undersökts åren 1961-2011 och sammanställningen visar att det är just norröver och i fjällen som medeltemperaturen har ökat mest i Sverige.

I söder finns orter där ökningen under de 50 åren bara har varit runt en grad.

Hemavan i topp

I temperaturtoppen finns Hemavan med en ökning av årsmedeltemperaturen på 2,5 grader. Därefter kommer mätstationer som Sveg och Malung med drygt 2 graders ökning.

Sveg och Malung ligger båda nära fjällen och de flesta stora svenska skidanläggningar. Det handlar om anläggningar som Funäsdalen, Vemdalen, Idre och Sälen.

Malung mildare än Falun

Och i Sälenområdet märks det tydligt att det har blivit varmare. År 2011 hade SMHI:s mätstation i Malung en årsmedeltemperatur på +4,1 grader att jämföra med 1961 när det var +1,9 grader. Det kan jämföras med till exempel Falun som i dag har en årsmedeltemperatur på +5,7 grader jämfört med +3,7 grader 1961. Det betyder att Malung har mildare klimat i dag än vad Falun hade 1961.

Trädgränsen kryper uppåt

Och uppe på själva fjällen är effekterna temperaturhöjningen extra tydlig.

Trädgränsen kryper snabbt upp på fjällkanterna. Där det tidigare var helt kalt – mitt på fjället – växer i dag både små och stora tallar. K-G Karlsson har varit kommunens tillsynsman i Sälenfjällen i 20 år.

– Jag har ofta noterat att det växer småtallar på fjällen ända upp på topparna och kalfjället. Jag har tänkt att så här ska det inte vara, säger K-G Karlsson.

– Det finns exempel på områden här i fjällen där det var helt kalt, där det inte fanns någonting, på 1970-talet där det växer manshöga tallar i dag.

Följer globala trenden

Det går inte att koppla ihop de här enskilda lokala temperaturuppgifterna direkt med den globala uppvärmningen och växthuseffekten, men de följer ändå den förväntade utvecklingen i resten av världen – att det har och förväntas bli varmare norröver.

Skidnäringen i Sälen, som är störst i hela Skandinavien, tror alltså att alpina turister ska kunna servas med konstgjord snö även om det fortsätter att bli varmare.

Men samtidigt varnas det ju också för mer nederbörd och då lever den vanliga längdskidåkningen farligt.

– Blir det regn är det riktigt negativt för längdspåren. Konstsnön klarar av regn, men inte spåren. Vi får innerst inne hoppas att vi inte får för många plusdagar framöver, för det är inte bra, säger Per Eriksson.

Här kan ni se sammanställningen över var i Sverige temperaturen ökat mest.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN:s klimatpanel i Stockholm

Mer i ämnet