Två gripna för nätmobbning

Uppdaterad
Publicerad

Det uppmärksammade fallet där en 17-årig flicka i Kanada begick självmord efter att ha utsatts för sexuellt övergrepp som sedan fotades och spreds på nätet har nu lett till gripanden.

Polisens gripanden kommer dagen efter att en ny lag trätt i kraft i den kanadensiska provinsen Nova Scotia, som gör det möjligt för människor att stämma folk som de eller deras barn nätmobbats av.

Historien om 17-åriga Rehtaeh Parsons väckte starka känslor världen över. På en fest hösten 2011 utsattes hon för en misstänkt våldtäkt av fyra unga killar.

Händelsen fotograferades och i takt med att bilderna spreds bland ungdomarna i Halifax tog mobbingen fart. På nätet cirkulerade bilderna och Rehtaeh blev kallad slyna och hora, men varken polisen eller omgivningen tog det som hände på allvar. I april 2012 tog hon sitt liv.

Två i förhör

Kanadensisk polis har ännu inte gått ut med vad de gripit de två männen för, utan vill endast säga att de två männen förhörs.

– På grund av utredningens känsliga natur vill utredarna vill försäkra sig om att inget tvistemål påverkas, sa Scott MacRae vid Kanada-polisen, till AP.

I april bekräftade polisen att någon kommit med ny information i Parsons-fallet och kunde bekräfta vilka de misstänkta var.

Mamman: Jag är lättad

Leah Parsons, Rehtaehs mamma, säger till AP att hon hoppas att hela historien nu kan klarna och att fler personer grips.

– Jag översköljdes av lättnad av att höra att de gripna åtminstone kommer att bli förhörda. Nu hoppas vi att de formellt anklagas för brott.

Fallet med Rehtaeh Parsons har jämförts med flera andra liknande fall i USA, däribland en 15-årig flicka i Kalifornien som begick självmord efter att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp som fotats och spridits på nätet. Där greps en person, som i sin tur också begick självmord.

För en vecka sedan tog 14-åriga Hannah Smith sitt liv efter att ha mobbats på sajten ask.fm, skriver The Guardian.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.