Tåget som skadades av explosionen vid tunnelbanestationen Tekhnologitjeskij institut. Foto: TT

Två jagas efter explosionen i S:t Petersburg

Uppdaterad
Publicerad

Rysk polis jagar två personer efter explosionen i S:t Petersburgs tunnelbana, enligt en källa till Interfax. En misstänkt man i skägg och hatt ska ha fångats på bild av övervakningskameror. Utredarna kommer sannolikt att rikta blickarna mot jihadister och tjetjenska nationalister.

Elva personer dog och tiotals skadades när en sprängladdning detonerade ombord på ett tunnelbanetåg mellan stationerna Sennaja Plosjtjad och Tekhnologitjeskij institut på måndagseftermiddagen. Enligt obekräftade uppgifter fanns sprängladdningen i en portfölj.

Lite senare hittades en sprängladdning på stationen Plosjtjad Vosstanija, som desarmerades innan den hann utlösas.

Läs mer: Explosioner i tunnelbanan i S:t Petersburg

Utreds som terrorbrott

Myndigheterna utreder händelsen som terrorbrott, men undersöker samtidigt alla möjliga orsaker till explosionen. Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev kallar explosionen för en terrorattack i ett inlägg på Facebook.

”Alla de som skadades i terrorattacken i S:t Petersburg kommer att få all medicinsk hjälp de behöver. Alla instruktioner har gjorts till hälso- och katastrofdepartementen”, skriver han enligt BBC.

Två misstänkta

Enligt en källa jagar polisen två personer som misstänks vara inblandade i dådet, skriver Interfax.

– Två personer eftersöks misstänkta för att ha planerat explosionerna, en av dem tros ha placerat spränganordningen i tunnelbanevagnen och den andre personen tros ha lämnat en bomb vid tunnelbanestationen Plosjtjad Vosstanija, säger källan.

En misstänkt gärningsman ska ha fångats på bild av övervakningskameror, uppger en källa till Interfax. Enligt den lokala nyhetssajten Fontanka, som publicerat en bild på den misstänkte, gick han in i tunnelbanan på stationen Petrogradskaja 20 minuter före explosionen, skriver TT. Mannen på bilden har skägg och svart hatt, skriver Reuters.

Läs mer: Se bilderna från S:t Petersburgs tunnelbana

Två grupper i fokus

Ryska säkerhetstjänsten FSB har skickliga utredare, bland annat sprängämnesexperter. Enligt BBC kommer de att undersöka bilder från övervakningskameror, sprängämnesrester och bomben som derarmerades innan den hann detonera.

Utredarna kommer sannolikt att fokusera på två möjliga grupper, tjetjenska nationalister och en grupp som inspirerats av terrorgruppen IS och är emot Rysslands bombningar i Syrien. Både internationella ihadister och tjetejensk milis har tidigare haft planer på att attackera ryska transportnav, uppger BBC. 

Läs mer: Svenske David var minuter från explosionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i S:t Petersburg

Mer i ämnet