Ingrida Simonyte och Gitanas Nauseda kommer att mötas i en andra avgörande valomgång i Litauens presidentval. Foto: Petras Malukas/AFP/TT / Mindaugas Kulbis/AP/TT

Två kandidater vidare till presidentvalsfinal i Litauen

Uppdaterad
Publicerad

Litauens premiärminister Saulius Skvernelis har erkänt sig besegrad i landets presidentval och kommer även att lämna sin nuvarande post, rapporterar Reuters. Nu kommer kandidaterna Ingrida Simonyte och Gitanas Nauseda mötas i en andra avgörande omgång senare i maj.

– Jag trodde verkligen att jag skulle ta mig vidare, men resultaten visar att mina förväntningar var för höga, sa premiärminister Saulius Skvernelis, som politiskt anses vara mittenvänster, till sina anhängare i Vilnius enligt Reuters.

Skvernelis har varit favorittippad i presidentvalet och har tidigare sagt att han skulle avgå som premiärminister om han inte tog sig vidare till en andra omgång.

Med de flesta rösterna räknade i söndagens val meddelar han att han kommer att avsäga sig sin post i juli. 

Valfinal 26 maj

Enligt den nationella valkommissionen hade bara 56,5 procent av väljarna tagit sig till valurnorna när vallokalerna i Litauen stängde, skriver TT. 

För att vinna presidentvalet redan under den första omgången måste en kandidat få mer än 50 procent av rösterna. Något ingen av den nuvarande presidenten Dalia Grybauskaites potentiella efterträdare lyckats med. 

Valfinalen mellan de två kandidater som fått högst andel röster kommer att hållas den 26 maj. Då står det mellan den konservativa tidigare finansministern Ingrida Simonyte och den oberoende ekonomen Gitanas Nauseda, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.