Beata Szydlo och premiärministern Ewa Kopacz. Foto: TT

Två kvinnor kämpar om makten i Polen

Uppdaterad
Publicerad

I den polska valrörelsen är det två kvinnor som är huvudmotståndare. För den högerliberala Medborgarplattformen, PO, ställer premiärminister Ewa Kopacz upp, för det starkt konservativa Lag och Rättvisa, PiS, Beata Szydło.

Alla opinionsundersökningar tyder på att Szydło blir klart störst med 10-15 procent mer än PO. De tjugo sista mätningarna har gett henne mellan 32 och 44 procent. Eftersom PiS inte väntas få egen majoritet kan regeringsbildningen bli ett problem för henne.

Som en möjlig partner nämns bland annat ett uppstickarparti på högerkanten, punkrockaren Paweł Kukiz parti. Men det kan bli en svag regering. Om PiS inte hittar en partner skulle PO kunde bilda en regering, men också den kan bli mycket svag.

Parlamentsval i Polen 2015

Rekordartad tillväxt

En tredje kvinna, Barbara Nowacka, leder ett förenat vänsterparti som väntas bli tredje största partiet, men som inte anses få något inflytande på regeringsbildningen.

Det är två helt olika ideologiska uppfattningar som kolliderar i söndagens polska val, fast båda partierna är borgerliga. Valet kan få betydelse för hur EU ska kunna arbeta i framtiden eftersom den väntade vinnaren väntas motsätta sig EU:s krav på ökad makt – och EU:s flyktingpolitik.

Den regerande Medborgarplattformen (PO) är ett högerliberalt parti som har styrt Polen i åtta år. PO är i koalition med ett mindre parti, det tidigare Bondepartiet, nu Polska folkpartiet.

Drabbat många hårt

Regeringen har genomfört marknadsekonomiska förändringar av det polska samhället. Man har privatiserat, man har skurit ner offentliga utgifter.

Polens ekonomiska tillväxt har varit rekordartad under denna tid men åtstramningarna har varit kontroversiella och drabbat många polacker hårt. Stora demonstrationer mot PO:s politik har ägt rum.

PiS säger att PO-regeringen har utarmat medelklassen och ökat fattigdomen. PO menar att dess ekonomiska politik räddat Polen.

Regeringschef var Donald Tusk, som sedan i december 2014 är Europeiska rådets ordförande. Efterträdare blev Ewa Kopacz.

Västligt inriktad

Sedan 2007 har Polens ekonomi ökat med en tredjedel, vilket är det bästa resultatet i Europa. Man kan tala om ett polskt ekonomiskt under.

Men lönerna har inte ökat i takt med detta. En tredjedel av de polacker som har ett jobb uppges ha så kallade ”skräpavtal”, utan anställningstrygghet och sociala förmåner. Tillväxten har inte fördelats jämnt.

PO leds av en borgerlig elit som är västligt inriktad. Väljarna finns i väst och i norr och i de stora städerna. Mot dem står alltså det nationalkonservativa PiS under partiledaren Jarosław Kaczyński, Partiet finns i öst och i söder och överhuvudtaget i lantliga områden.

Båda partierna har sina rötter i den antikommunistiska fackföreningsrörelsen Solidaritet, Solidarność, som bidrog till att det kommunistiska väldet i Polen gick under.

Skakade om

Helt oväntat vanns presidentvalet i maj i år av en nästan okänd PiS-politiker, Andrzej Duda. Alla hade väntat sig att den sittande PO-presidenten Bronisław Komorowski skulle vinna.

Den polske presidenten är närmast en galjonsfigur, men det förebådade det kommande parlamentsvalet. Detta sågs som inledningen till ett verkligt maktskifte.

Förlusten i presidentvalet skakade om PO. Det blev värre efter en avlyssningsaffär: En tidning publicerade inspelade samtal där toppolitiker uppvisade en maktens arrogans och vulgaritet som upprörde den polska allmänheten.

Det skapade ett stort misstroende mot PO. Tre ministrar och talmannen måste avgå. Premiärminister Kopacz måste offentligen be om ursäkt.

PO förlorade därför att många polacker inte kände att de fått del av det välstånd som skapats under PO-regeringen. En PiS-regering har helt andra planer för Polen.

Detta är de två huvudkandidaterna

Ewa Kopacz, född 1956. Läkare (allmänmedicin och barnhälsovård). Hennes mor var sömmerska, fadern mekaniker. Invald i parlamentet 2001 för Medborgarplattformen PO. Sjukvårdsminister 2007-2011, talman 2011-2014. När den polske presidentens flygplan år 2010 störtade i ryska Smolensk deltog hon personligen i identifieringen och obduktionen av offren. Premiärminister december 2014. Hon har en vuxen dotter.

Beata Szydło, född 1963. Universitetstudier i etnografi, doktorandstudier vid historisk-filosofisk fakultet och studier i kulturförvaltning. Hennes mor arbetade i hemtjänsten, fadern var grovarbetare. 1998-2005 borgmästare i staden Brzeszcze. Medlem i PiS sedan 2005. Invald i parlamentet 2005. Vice ordförande i PiS 2010. Kampanjledare för PiS presidentkandidat 2015 (som vann). 2015 utsedd till premiärministerkandidat av PiS-ledaren Jarosłav Kaczyński. Hon har två pojkar, av vilka den ene studerar till präst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Polen 2015

Mer i ämnet