Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Natalia Usmanova har lämnat stålverket efter två månader – hör henne berätta. Foto: Reuters

Natalia: ”Jag var för rädd för att ta mig ut och andas”

Uppdaterad
Publicerad

När ryska styrkor närmade sig Mariupol tog Natalia Usmanova skydd i stålverket Azovstal. Som anställd visste hon att anläggningen var byggd för att klara ett angrepp. Men när attackerna startade började hon tvivla.

– Jag var fruktansvärt rädd att bunkern inte skulle klara trycket, när den började skaka blev jag hysterisk, säger hon till Reuters.

Azovstal är det enda området i hamnstaden Mariupol som inte ockuperas av Ryssland. De underjordiska bunkrarna och tunnlarna i anläggningen byggdes under sovjettiden är designade för att klara ett angrepp.

– Vi har haft övningar och ledningen har sagt att det finns skyddsrum, om något skulle hända.

Natalia Usmanova berättar för Reuters att det från början var cirka 50 personer i bunkern där hon och hennes man satt. Vissa lämnade bunkern men när hon och maken ville ge sig av hade säkerhetsläget försämrats och de tvingades att stanna.

– Det var massiva attacker och de slog till i närheten av oss flera gånger.

I bunkern var det mörkt och dåligt med syre.

– Vid utgången, längst upp, fanns det trappsteg där man kunde andas eftersom det inte fanns tillräckligt med syre. Men jag var för rädd för att ta mig ut och andas. 

Natalia Usmanova är nu en av de första personer som evakueras från stålverket i en hjälpinsats koordinerad av FN och Röda korset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.