Två sjöar i Argentina har färgats rosa

Uppdaterad
Publicerad

Två sjöar i Argentina har plötsligt färgats rosa. Orsaken till skiftningen är oklar, men lokala miljöaktivister riktar sina misstankar mot en närliggande industri.

Vattnet i två sjöar i Patagonien i Argentina har blivit närmast neon-rosa. Orsaken till den slående färgen är oklar. Lokala myndigheter har inte gått ut med någon konkret information om huruvida skiftningen beror på något giftigt och en oro sprids bland de ovetande invånarna i området. Det finns andra sjöar i världen som är rosa men där beror det på höga saltvärden alternativt alger.

Miljöorganisationer misstänker att utsläpp från en närliggande räkindustri ligger bakom vattnets nya nyans. Sjöarna ligger på privat mark, nedströms från en industripark. Området är inte öppet för allmänheten, men mängder av foton har spritts i sociala medier.

Se de rosa sjöarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.