Se hur Rayshard Brooks brottades ner till marken av polisen. Foto: Reuters

Se hela förloppet: Polisskott i ryggen blev Brooks död

Uppdaterad
Publicerad

Tre skott avlossades av polisen. Två av dem träffade Rayshard Brooks i ryggen, och ledde till hans död, visar obduktionsrapporten.

– Det här var det sista USA behövde just nu, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Protesterna fortsätter på flera håll i landet. Och samtidigt skakas USA av att ännu en afroamerikansk man dödats av polisen.

– Att han träffades i ryggen väcker starka reaktioner, berättar USA-korrespondenten Stefan Åsberg i SVT:s Morgonstudion.

Polisen skjuter tre skott

I polisens egna filmer, från både kroppskameran och polisbilen, hörs hur tre skott avlossas. Två av dessa träffar 27-årige Rayshard Brooks i ryggen när han springer ifrån dem, rapporterar New York Times.

Av skotten fick Rayshard Brooks skador på organen och förlorade blod som ledde till hans död, enligt obduktionsrapporten, skriver CNN.

”Gick fullständigt överstyr”

New York Times har gjort en genomgång av händelseförloppet utifrån det videomaterial som finns. Under 27 minuter ställer poliserna frågor till en tillsynes tillmötesgående Rayshard Brooks.

Brooks misstänks för rattfylleri utifrån det alkoholtest som utförs på plats och när polisen ska sätta handklovar på honom utbryter tumult. Brooks lyckas få tag på den enas elchockvapen och springer iväg.

– Det här är ett rutinärende som går fullständigt överstyr. Det vi vet är att när Brooks flyr ser det ut som att han försöker skjuta med elchockvapnet mot polisen, och då svarar polisen med att avlossa tre skott, säger Stefan Åsberg.

Åklagaren har kritiserat poliserna och borgmästaren i Atlanta anser inte att dödligt våld var motiverat i det här fallet. Ena polisen har avskedats och den andra har tagits ur tjänst. Dessutom har polischefen avgått.

Tre veckor sedan Floyd

På måndagen är det exakt tre veckor sen som George Floyd dödades vid ett brutalt polisingripande i Minneapolis. Utöver landsomfattande protester har flera delstater börjat införa reformer inom polisväsendet.

– Det händer mycket i det här landet. Minst 12 delstater har infört förbud mot att polisen använder grepp mot hals och nacke vid gripandet av en person och i New York har man nu bestämt sig för att de poliser som anmäls för tjänstefel, de handlingarna ska göras offentliga, säger Stefan Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.