En buss med passagerare som varit ombord på Diamond Princess får lämna hamnen i Yokohama i Japan. Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Två av de smittade på kryssningsfartyget Diamond Princess har dött

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna, båda i 80-årsåldern, har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess, uppger japanska myndigheter. De är de första dödsoffren från lyxfartyget, där över 600 personer hittills har smittats av viruset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bekräftat: Ytterligare 99 passagerare smittade av coronaviruset på kryssningsfartyg  Foto: TT

De båda japanerna togs av fartyget förra veckan och avled på sjukhus. Mannen hade tidigare haft problem med bronkialastma och behandlats för angina. Kvinnan hade inga tidigare kända medicinska besvär. Den direkta orsaken till hennes död var lunginflammation, enligt hälsodepartementet.

– De skickades till medicinska kliniker när de visade symptom. Jag är säker på att de fick bästa möjliga behandling, säger Japans hälsominister Katsunobu Kato och framför sina kondoleanser till de anhöriga.

Myndighetspersoner smittade

Samtidigt uppger Japan att ytterligare två myndighetspersoner som har arbetat på fartyget har smittats av viruset. Sedan tidigare har tre japanska myndighetspersoner testat positivt för viruset, rapporterar Reuters.

Antalet smittade ombord har stadigt ökat sedan fartyget först isolerades i hamnen i japanska Yokohama den 3 februari.

Efter Kina, utgör Diamond Princess det största klustret av konstaterade fall. Under onsdagen kunde dock över 400 personer lämna fartyget efter att de testat negativt för viruset och inte uppvisat några symptom under 14 dagars karantän. Fler personer planeras kunna lämna fartyget de kommande dagarna.

Smittade personer har sedan tidigare förts till sjukhus.

En passagerare från Hongkong som fått lämna kryssningsfartyget Diamond Princess anländer till en byggnad i Hongkong där över 100 passagerare ska sättas i karantän. Foto: Jerome Favre/TT

Fler dödsfall

I Sydkorea har antalet infekterade nästan fördubblats och en person med smittan har dött. Det är landets första dödsfall på grund av coronaviruet.

Borgmästaren i Daegu, landets fjärde största stad med över 2,5 miljoner invånare, manar folk att stanna inomhus.

Under onsdagen meddelade Irans hälsodepartement att två iranska medborgare har dött efter att de bekräftats vara smittade av viruset, skriver BBC. Enligt talespersonen Kianush Jahanpour ska personerna ha dött på grund av hög ålder och dåligt immunförsvar.

Samtidigt ska personerna dock inte ha rest utanför Iran, eller ens lämnat provinsen Qom, innan de blev smittade, uppger den statliga nyhetsbyrån Irna. Byrån uppger också att skolor och universitet i Qom kommer att hållas stängda under torsdagen som en försiktighetsåtgärd.

Detta är de två första dödsfallen till följd av coronaviruset som bekräftats i Mellanöstern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet