Två svenskar svårt skadade i skjutningen i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer dödades och flera skadades när en man beväpnad med ett gevär öppnade eld i ett köpcentrum i Köpenhamn.

Två svenskar skadades svårt – en 50-årig man och en 16-årig flicka.

På söndagen skakades Köpenhamn av en dödsskjutning i en galleria på Amager i närheten av Kastrups flygplats. En 22-årig man har gripits misstänkt för mord. Vid gripandet var mannen beväpnad med gevär och kniv.

Polisen har information om att mannen även har haft tillgång till en pistol. Mannen har i förhör uppgett att han befann sig på köpcentrumet.

Svenskar svårt skadade

Tre personer sköts till döds, en 47-årig man, en 17-årig flicka och en 17-årig pojke. Dessutom skadades fyra personer allvarligt, två danskar och två svenskar. De skadade svenskarna är en 16-årig flicka och en 50-årig man, uppger Köpenhamnspolisen vid en pressträff på måndagen. Därtill skadades flera personer lindrigt när de försökte ta sig ut ur köpcentrumet.

Polisen utreder händelsen med stora resurser. Det finns ingenting som tyder på att det finns fler inblandade än den misstänkte gärningsmannen. Den 22-årige dansken är känd av polisen sedan tidigare, men inte för några större förbrytelser. Han är också känd av psykiatrin, framhåller polischefen Søren Thomassen.

Skjutningen var planerad

Det finns heller ingenting som pekar på att dödsskjutningen var ett terrordåd, enligt polisen.

– Vår bedömning är att det rör sig om slumpmässiga offer. Att det inte är motiverat av kön eller något annat, säger Thomassen.

Motivet är okänt men enligt polisen ska det ha funnits ”en viss förberedelse” inför attacken, skriver TV 2. Under måndagens pressträff uppgav polisen att vapnen som mannen hade tillgång till är lagliga men att den misstänkte saknade tillstånd för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.