Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Attacken ska ha ägt rum i gamla stan i östra Jerusalem, enligt flera nyhetsbyråer. Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

Två skadade i ny skjutning i Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

Minst två personer har skadats i ännu en skjutning i Jerusalem, ett knappt dygn efter fredagens blodiga attack vid en synagoga. Den misstänkte gärningsmannen är en 13-årig palestinier, som uppges ha skjutits på platsen.

– Det är en klar upptrappning vi ser nu, säger statsvetaren Anders Persson om den senaste tidens våldsdåd.

Attacken ägde rum i närheten av Jerusalems gamla stadskärna på lördagsmorgonen. Enligt israelisk räddningstjänst har två män, 23 och 47 år gamla, skadats allvarligt i vad som beskrivs som en misstänkt terrorattack.

Båda sköts i överkroppen och deras tillstånd är enligt tidningen Haaretz allvarligt men stabilt.

13-åring misstänkt gärningsman

Skytten rapporteras vara en 13-årig palestinsk pojke som under morgonen öppnade eld mot en grupp på fem civila.

Medan polis och räddningstjänst skyndade till platsen sköt två förbipasserande personer med vapenlicens pojken, uppger polisen. 13-åringen har förts till sjukhus, men det finns inga ytterligare uppgifter om hans tillstånd.

Statsvetare: ”Inte förvånande”

Nyheten om skjutningen kom ett knappt dygn efter fredagens terrorattack då en palestinsk man öppnade eld mot en synagoga och dödade sju personer. Attacken beskrivs som den dödligaste på flera år och är en i raden av våldsamma händelser i området den senaste tiden.

Anders Persson, statsvetare och Mellanösternforskare, är inte förvånad.

– Alla tecken har pekat åt fel håll den senaste tiden. Vi har sett hur stödet för terrorism är hög på den palestinska sidan och vi har en ny extremistisk israelisk regering. Det här är resultatet av alla de tecknen, säger han i SVT Nyheters direktsändning.

”Stjärnorna står inte rätt”

Den senaste tidens händelser beskriver han som en ”klar upptrappning”.

– Sen om det leder till en fortsatt våldsvåg är svårt att säga. Vi har sett den här typen av upptrappningar i Jerusalem tidigare och de brukar dö ut efter ett tag. Men den här gången är det värre attacker och fler döda. För närvarande står inte stjärnorna rätt för fred i Israel och Palestina.

Se hela SVT Nyheters direktsändning om dåden i Jerusalem här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.