– Ingenting växer här, så vi måste äta kaktus. Men barnen är svaga och sjuka. Om det blir värre är jag rädd för att vi dör, säger Loharano. Foto: Johan Ripås/SVT

Tvingas äta kaktus i extrema torkan på Madagaskar

Uppdaterad
Publicerad

Madagaskar utanför Afrikas östkust upplever just nu den värsta torkan på 35 år. I vissa områden finns det bara en sak äta – kaktus.

– De röda kaktusfrukterna som människor tvingas äta gör dem sjuka och skapar än mer undernäring, säger Virginie Razanantsoa som är nutritionsrådgivare hos Unicef i Madagaskar.

En annan bild av öriket

SVT Nyheter reser till södra Madagaskar. Här möts man av en helt annan bild än den vi är vana att se av Madagaskar med frodiga Baobabträd och lemurer som leker i grönskan. Åkrarna ligger torra och sandiga och årets skörd av majs har misslyckats.

Amboasary är ett av de hårdast drabbade områdena. Vid sitt hus sitter Loharano med sin dotter och fem barnbarn. De har ingen försörjning och det enda som de har att ge barnen är de röda kaktusfrukterna.

– Ingenting växer här, så vi måste äta kaktus. Men barnen är svaga och sjuka. Om det blir värre är jag rädd för att vi dör, säger Loharano.

Kan inte amma barnen

I den här delen av landet är det vanligt att människor inte använder efternamn. Fanirisoa har tagit sig till sjukhuset, liksom mängder av föräldrar. Hennes svårt undernärda tvillingdöttrar är nio månader, men mycket mindre än de borde vara. 

– Mina bröst ger ingen mjölk, så jag har gett dem getmjölk istället.

Fanirisoa har fött elva barn, men bara sex har överlevt. Nu har hon börjat klandra sig själv istället för de svåra levnadsförhållanden som hon lever under. 

– Mina bröst är besatta av demoner. Det är därför de inte ger någon mjölk, säger hon.

Drabbar främst barnen

Men förklaringen är givetvis en annan. De redan fattiga och utsatta föräldrarna har blivit än svagare på grund av torkan. Och det i sin tur får konsekvenser för deras barn.

– Torkan har främst drabbat barnen här. I form av undernäring, som till och med leder till dödsfall, säger Virginie Razanantsoa från Unicef.

Politisk turbulens i Madagaskar 2009 ledde till att det internationella samhället drog tillbaka sitt stöd och landet föll ner i sin djupaste ekonomiska kris någonsin. Och regeringens förmåga att hantera torkan är närmast försumbar.

”En tyst kris”

Madagaskar är ett av världens mest outvecklade länder och med sitt isolerade läge ute i havet har landet blivit en blind fläck för internationella biståndsgivare.

– Det är en tyst kris här på Madagaskar. Kombinationen av en regering som har svårt att hantera torkan och ett svalt intresse från internationellt katastrofbistånd gör situationen mycket värre än den borde vara, säger Simeon Nanama som är nutritionschef hos Unicef i Madagaskar

Svårigheterna staplas

De hjälporganisationer som är på plats i södra Madagaskar har tvingats ta över delar av sjukvården för att upprätthålla en livsnödvändig nivå. Och risken finns enligt experterna att situationen för människor här kommer att förvärras på grund av torkan.

– Vissa analyser av El Niño säger att situationen kommer förvärras mot slutet av året och början av nästa. Det blir en kumulativ process, där svårigheterna staplas på varandra, säger Simeon Nanama. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.