Hassan Rohani Foto: Scanpix

Analys: Tydlig dragkamp mellan reformister och konservativa

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Hassan Rouhanis seger i presidentvalet visar att iranierna vill fortsätta att öppna upp landet. Över 41 miljoner iranier röstade i valet som stärker de reforminriktade krafterna i Iran.

Stina Blomgren

Mellanösternkorrespondent

Presidentvalet var det första i Iran sedan landet skrev under det internationella kärnenergiavtalet. För drygt ett år sedan lättade de ekonomiska sanktionerna mot landet efter att Iran förbundit sig att inte utveckla kärnvapen. När avtalet skrevs under var optimismen och framtidstron stor i landet.

LÄS MER: Jordskredsseger för Rohani

När vi nu besöker Teheran inför valet möter vi en besvikelse över att ekonomin inte har förbättrats på det sätt som många hade hoppats. Ändå vann Rouhani, som som satsat all sin politiska makt på att driva igenom Iranavtalet, en övertygande seger med  58 procent av rösterna

Besvikelse över ekonomin

Valkampanjen var oväntat skarp i tonen – och gjorde dragkampen tydlig mellan reformisterna som vill öppna upp Iran och den hårda linjens konservativa politiker. Rouhanis budskap om ökade ekonomiska reformer och större friheter ställdes mot den konservative domaren Ebrahim Raisis vision om ett mer självförsörjande Iran.

LÄS MER: SVT i Iran: ”Det här är vår chans att påverka samhället”

Bland annat anklagade Raisi den sittande presidenten för att ha varit för vek i sitt förhållande till Väst och USA. Med löften om miljoner nya jobb och kontantbidrag vann han röster bland många av landets fattiga. Den största politiska makten i Iran innehas av den högste ledaren Ayatollah Khamenei – men presidenten har stort inflytande över inrikes- och utrikesfrågor.

Arbetslösheten fortsatt problem

Och Rouhani står inför flera stora utmaningar. Även om internationella handelsdelegationer köat för att besöka Teheran det senaste året så dröjer de stora affärerna. Ungdomsarbetslösheten är i dag högre än under sanktionsåren. USA:s president Donald Trump har också agerat kraftigt skärpt tonen mot Iran och kritiserat kärnenergiavtalet.

LÄS MER: De har makten i Iran

Valets utmanare Ebrahim Raisi nämns ofta som en möjlig efterträdare till Ayatolla Khamenei. ”Valet av Rouhani är bättre för den unga generationen” säger en ung kvinna som vi träffar i Teheran.

”Jag vill ha mer frihet och mindre strikta regler”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Presidentval i Iran 2017

Mer i ämnet