Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tropiska orkanen Jebi drar in över Japan – kraftigaste på 25 år

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska orkanen Jebi som bedöms vara den kraftigaste sedan 1993, har nu dragit in över Japan. De våldsamma vindarna och regnet har lett till att minst nio personer hittills har omkommit i de västra delarna av landet och ett dussintal har skadat.

Landets meteorologiska myndighet varnar för stora översvämningar, jordskred och tornadoer i de västra och södra delarna av Japan, framför allt i Osaka och Kobe, men även i Kyoto. Hundratals flyg har ställts in och även tåg- och färjeavgångar har påverkats.

Minst nio omkomna har hittills rapporterats, varav en är en 71-årig man som klämdes under ett lagerhus som kollapsade i den starka vinden. Rapporter om antalet skadade varierar från några dussin till knappt hundra, men få ska ha livshotande skador.

Saker flyger omkring i luften

Jens Madsen, 28, från Stockholm är bosatt i miljonstaden Kyoto och berättar för SVT Nyheter om hur saker flyger omkring i luften.

– Lösa delar från hustak och skyltar av metall. Även cyklar, säger Jens Madsen, 28, från Stockholm som är bosatt i miljonstaden Kyoto.

Han berättar också att människor vittnar om att lastbilar har vält och om hur deras hus skakar på grund av ovädret. Flera hem har också drabbats av översvämningar. Men framför allt är det människor som bor i utkanten av Kyoto som känner av orkanen.

– Vi bor i mitten av staden så det är ingen fara för oss. Det är värre för dem som bor i utkanten av staden, nära floden. Där finns det en stor risk för jordskred, säger han.

Myndigheter räds för starka vindar

Hittills har vindar på omkring i 60 meter per sekund uppmätts under tisdagen. Myndigheter räds att de hårda vindarna kan blåsa omkull kraftledningar, vindkraftverk och traditionella trähus som finns runt om i landet.

Uppemot en miljon invånare är strömlösa och 1,2 miljoner människor uppmanas att söka sig till säkrare trakter. Landets premiärminister Shinzo Abe har sagt att han vill att invånarna i landet – som bor i de drabbade områdena – evakuerar så tidigt som möjligt, skriver The Guardian.

På vissa platser är vattennivåerna de högsta som rapporterats sedan en kraftig orkan drabbade landet för cirka 60 år sedan.

En av landningsbanorna på flygplatsen Kansai nära Osaka är täckt av vatten och över 3 000 personer fick sina flyg inställda. Förutom flyg har även färjor och tåg ställts in. Även skolorna i området har stängts.

En kraftig våg slår in mot hamnen i staden Kochi i södra Japan under tisdagen. Foto: TT

Förväntas avta något till onsdag

Jebi förväntas röra sig norrut under tisdagen. På kvällen, lokal tid, spås den ta riktning ut mot havet, för att senare minska i kraft.

Japan har den senaste tiden drabbats av en rad extremväder. Över 70 personer dog i en värmebölja i juli och 30 000 sökte vård. Samma månad omkom nära 200 personer även av ett skyfall som ledde till stora översvämningar och jordskred.

Orkaner, översvämningar och extrema väderförhållanden drabbar ofta Asien och Stillahavsregionen.

Tyfon (taifun), som kommer av kantonesiskans tai fung, betyder ”stor vind” och är benämningen på en tropisk cyklon i västra Stilla havet. I Karibien kallas samma typ av oväder orkan.

En tropisk cyklon bildas över havet under lågtryck då ytvattnet är varmt och luften ovanför fuktig. Varmluft rör sig i spiral uppåt i en kraftigt växande virvel.

Baserat på vindhastigheten klassificeras tropiska cykloner i tre kategorier:

  • tropiskt lågtryck (under 18 m/s)
     
  • tropisk storm (18–32 m/s)
     
  • tropisk orkan (över 32 m/s)

Källa: NE/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer