Den praktälskande biskopen är en utmaning mot påven Foto: Scanpix

Biskop slösar med pengar – får förklara för påven

Uppdaterad
Publicerad

Det är som en fars: En tysk biskop har kommit i fokus efter ett skandalbygge och skandalen utmanar påven.

Påve Franciscus står inför ett stort personalproblem. Vad ska han göra med biskopen i Limburg i Tyskland? Biskopens fall kan skaka hela den katolska kyrkans anseende om inte skandalen snabbt kommer ur världen

Franz-Peter Tebartz-van Elst heter biskopen. Den 53-årige ledaren för 600.000 katoliker runt staden Limburg har råkat i blåsväder sedan han byggt ut biskopsresidenset för fantasisummor.

Ett exempel. Kostnaderna för en hissanordning till en adventsljuskrona i residenset uppskattas till mellan 450.000 och 900.000 kronor.

På söndagen samlades ett par hundra troende katoliker utanför domkyrkan i Limburg och bildade en ring runt byggnaden. Det var en protest mot biskopens bygge.

Handlar om mycket mer

Men det handlar om mer än en praktlysten katolsk biskop som har låtit byggkostnaderna rusa i höjden.

Det handlar om påve Franciscus anseende. Påven har talat om en kyrka som ska leva i fattigdom. Påven har vänt sig till de fattiga och utstötta. Men biskopen i Limburg har gått den andra vägen.

I Limburg har den katolska gemenskapen skakats. Utträdena ur katolska kyrkan har ökat kraftigt, rapporterar tyska medier.

Limburg-skandalen har blivit en stor fråga i hela Tyskland. Ordföranden för de katolska biskoparnas råd har vänt sig mot Tebartz-van Elst. I praktiken har han förklarat att biskopen bör avgå, fast det lindats i mildare ord.

Själva förbundskansler Angela Merkel har yttrat sig och hoppas att frågan löses i de troendes anda. I klartext: Regeringen – som inte har något med saken att göra – tycker också att biskopen bör avgå.

Svår belastning

För den tyska katolicismen är fallet en svår belastning. Den katolska välgörenhets- och biståndsorganisationen Caritas har redan talat om att viljan att ge gåvor har minskat efter Limburg-skandalen.

Men också påvens egen trovärdighet står på spel. Han kan inte undvika att reagera på det som hänt. Men problemet är att han inte kan avsätta en biskop. I katolska kyrkan är biskopvigningen ett sakrament som gäller livet ut.

Däremot kan han förflytta honom från Limburg till en annan post. Det finns ett exempel på en fransk biskop som fått ett förordnande som biskop i ökenlandet Mauretanien, där det i förfluten tid funnits ett biskopssäte. Men i verkligheten är biskopen ledare för ett spökstift.

Hemlighetsmakeri

Vad det konkret handlar om är alltså att biskopen har velat bygga ut biskopssätet bredvid domkyrkan i Limburg. Det började med ett projekt som från början skulle kosta 5,5 miljoner euro (enligt vissa uppgifter bara 2,5 miljoner).

Det fanns ingen insyn i projektet. Det var en i det närmaste hemlig fond som skulle bekosta bygget. Biskopen beskylls från flera håll för att mörka uppgifter om kostnaderna. Hemlighetsmakeriet gick så långt att vakter anställdes för att hindra att bygget filmades.

Biskopen ska själv ha ändrat på byggplanerna och ibland har man rivit redan byggda konstruktioner för att tillfredsställa biskopen.

Men sedan har kostnaderna stigit. Sffran som nämndes i slutet av förra veckan var 31 miljoner euro.

40 miljoner euro

Men i helgen meddelade staden Limburg att man krävde miljoner i ersättning för skador i omgivningen som orsakats av bygget.

Slutsumman kan därför hamna någonstans på 40 miljoner euro, alltså 360 miljoner kronor.

Biskopen beskrivs som konservativ och med särskild förkärlek för praktfulla kyrkliga ceremonier. Det finns inflytelserika kyrkoledare i Vatikanen som försvarar hans handlingssätt och menar att det bara är medierna som hetsar.

Skandalen kan därför ses som en ställföreträdande kamp för olika viljor inom katolska kyrkan. Påvens enkla religiositet står mot kyrkopampar som är mera intresserade av att blåsa upp sin egen värdighet.

Omstridd i stiftet

Biskopen har varit omstridd i sitt stift. Det beror bland annat på att han genomfört ett strängt sparprogram som bland annat innebär att församlingarna i stiftet slagits samman. Anställda har sagts upp, löner har sänkts. Allt medan biskopen byggt på sitt residens.

Hans ledarstil har ifrågasatts och flera gånger har präster i stiftet protesterat och talat om hur rädsla och obehag har vuxit inom stiftet på grund av biskopen. Det talas om ett stort antal sjukskrivningar på grund av biskopens agerande.

Biskopens heder har också ifrågasatts. Biskopen visste att det skulle bli dyrare, säger inblandade. Har biskopen ljugit?

Den frågan gäller också en resa till Indien där biskopen förnekat att han åkt första klass. Uppgift står mot uppgift men det har slutat med en tvist med nyhetsmagasinet Der Spiegel, vilket i sin tur lett till att åklagare i Hamburg undersöker om biskopen gjort sig skyldig till mened.

Lågprisflyg

På söndagen satte sig den praktälskande biskopen på ett lågprisflyg till Rom i hopp om att få en tid hos påven för att förklara sig. Fast biskopen har bundsförvanter tror bedömare i Tyskland att han inte kan sitta kvar i Limburg.

Men tyska medier rapporterar samtidigt – och citerar personer som står nära biskopen – att han idag är så förvirrad att han förlorat kontakten med verkligheten och knappast kommer att avgå frivilligt.

Så påven får kanske skicka Franz-Peter Tebartz-Elst ut i öknen. Enligt den tyska tv-sändaren ZDF ska påven redan ha placerat om tre biskopar på grund av finansiella oegentligheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.