Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Bergsten rapporterar om utvecklingen kring spionaffären från ett torg i Strasbourg. Foto: SVT

Tysk gripen misstänkt för spioneri – medhjälpare till toppkandidat i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan greps två personer i Tyskland misstänkta för att ha spionerat å Rysslands vägnar. Senare tre till å Kinas vägnar.

Och nu ännu en, som även är medhjälpare till tyska ytterhögerns toppkandidat i EU-valet, Maximilian Krah.

– En attack inifrån mot den europeiska demokratin, säger Tysklands inrikesminister Nancy Faeser.

Gripandet skedde under natten till tisdag i staden Dresden i sydöstra Tyskland. Det tros inte ha något samband med tidigare gripanden.

Enligt åklagare hävdas det att den misstänkte mannen, som är tysk medborgare med kinesiskt ursprung, förmedlat information om Europaparlamentet till kinesisk underrättelsetjänst. Han misstänks även för att ha spionerat på kinesiska oppositionella i Tyskland, skriver BBC.

Mannen har samtidigt arbetat som medhjälpare åt EU-politikern Maximilian Krah som är toppkandidat för högerpartiet AFD, Alternativ för Tyskland, i EU-valet.

På X, fd. Twitter, skriver Maximilian Krah att ”Spioneri för en främmande stat är en allvarlig anklagelse. Om anklagelserna visar sig vara sanna kommer detta att leda till att hans anställning omedelbart avslutas.”

Haft unik inblick i vilka som är Kinas vänner

SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten säger i Rapport att det förmodligen inte handlar om någon säkerhetsklassad information. Men att mannen haft en unik möjlighet att identifiera vilka som är Kinas vänner och vilka man potentiellt sett kan påverka i framtiden.

– Vad som är allvarligare är att han spionerat på Kina-dissidenter, vilket vill säga kinesisk opposition i hans nya hemland Tyskland.

Ulrika Bergsten säger att det varit kraftiga reaktioner i EU-parlamentet på avslöjandet. Men att de inte var förvånande i och med den senaste tiden avslöjanden om påstådd spioneri från framförallt Kina.

– Det här är något man börjar bli allt mer medveten om även som svensk parlamentariker. Man måste skydda information och man måste använda krypterade tjänster. Det har blivit en mental medvetenhet som har kommit de senaste åren berättar flera i parlamentet till mig.

Avfärdar anklagelserna

Det kinesiska utrikesdepartementet säger att gripandet syftar till att ”smutskasta och kuva Kina” och förstöra samarbetet mellan landet och Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.