En libanesisk tidning sprider ryktet om att Sverige ska hämta flyktingar med lyxkryssare. Foto: TT

Tysk attack mot rykten om asylresor

Uppdaterad
Publicerad

Med en bild på lyxkryssaren Queen Victoria skriver en libanesisk tidning att Sverige och Norge snart ska hämta flyktingar från Libanon, Turkiet och Jordanien. Tyskland lanseras som ett paradis för flyktingar. Nu lanseras en motkampanj.

Det är den libanesiska tidningen al-Diyar, som står nära den syriske diktatorn Bashar al-Assad, som av någon anledning sprider detta rykte.

Det är ett exempel som det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel ger på hur ryktena nu går i en rad länder om hur enkelt det är för flyktingar att ta sig till länder som Tyskland och Sverige.

Falska förhoppningar

Det tyska utrikesministeriet har nu startat en stor motkampanj för att stoppa ryktesfloran som kan ge människor falska förhoppningar.

Målet är att hindra att falska förhoppning väcks. Delvis är de falska uppgifterna spridda av människosmugglare för att visa hur lätt det är att köpa sig en dyr plats till länder som Sverige och Tyskland.

Den tyska ambassaden i Kairo använder fakta för att avskräcka. Man talar om att siffran 800.000 flyktingar till Tyskland under 2015 bara är en statistisk uppskattning och säger att en väsentlig del av dessa flyktingar inte kommer att få stanna i Tyskland, enligt Der Spiegel.

Svår knipa

I Afghanistan twittrade tyska ambassaden om att bara en tredjedel av inlämnade asylansökningar beviljades och man påpekar att flyktingarna fördelas över Europa. Det går alltså inte att utgå från att man hamnar i Tyskland.

I den tyska regeringen befinner man sig i en svår knipa. Å ena sidan vill man visa sin beredskap att hjälpa. Det har man fått internationell goodwill för.

Å andra sidan är man medveten om att många människor kommer att bli besvikna därför att asyl inte beviljas.

Jobb och bra lön

Ryktena på nätet talar närmast om ett paradis i Tyskland eller Sverige. Listan på rykten är lång enligt tidningen.

Det heter att Tyskland ska ta in en miljon människor med permanent uppehållstillstånd. Eller att hela familjen kan resa in om man har en familjemedlem som beviljats asyl. Det har talats om charterflyg för asylsökande till Berlin.

Precis som på 1960-talet behöver Tyskland hundratusentals arbetare – alla kan utan problem få jobb och en bra lön i Tyskland, säger ett rykte.

På många orter har dessa rykten skapat kaos utanför ambassaderna. Det skedde när det i Libanon blixtsnabbt spreds ett rykte att man med expressfart kunde beviljas asyl på ambassaden.

Merkels agerande bidrar

Der Spiegel skriver att ryktena har kommit i svang sedan förbundskansler Angela Merkel bestämde att flyktingar utan formaliteter skulle släppas in från Ungern förra helgen.

Ryktena kan också förklaras med att Merkel vägrat sätta en översta gräns för hur många flyktingar Tyskland vill ta emot, skriver tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet