Enligt den tyske kriminalkommisarien Michael Bahr är svenska spelare och klubbar involverade i att rigga fotbollsmatcher. Foto: SVT/TT

Tysk polis: Sverige indraget i internationell matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland har polisen avslöjat över 400 fall av matchfixning. Genom spaningsarbete och avlyssningar har de sett att Sverige är indraget i internationell matchfixning där svenska fotbollsspelare och klubbledare är involverade. Det avslöjar Uppdrag granskning.

I den tyska staden Bochum, några mil norr om Düsseldorf, har polisen framgångsrikt jagat, avslöjat och dömt matchfixare inom den tyska fotbollen.

– 400 misstänkta. Först gällde det bara matcher i Tyskland, men snart visade det sig att det också gällde matcher i hela Europa och till slut i hela världen till exempel i Europacupen, Champions League, VM-kvalmatcher och Gold Cup-matcher. Det utvecklade sig alltså, säger Michael Bahr, kriminalkommisarie inom den tyska polisen, till Uppdrag granskning.

Matchfixning

Säkra spår till Sverige

Det var när Michael Bahrs och hans kollegor arbetade med narkotikabrott, penningtvätt, människohandel som de upptäckte brottslingarnas nya verksamhet, matchfixing.

I dessa avlyssningar har den tyska polisen säkrat spår till Sverige och svenska matcher, där de satsat stora summor på spelbolag i Asien.

– De kriminella gängen försökte etablera kontakter i Asien, för där kan vadslagningar göras om mycket höga summor. I Tyskland kan jag satsa 1.000 euro, i Asien 100.000, 200.000, 300.000. Och det var de kriminella gängens syfte. Så naturligtvis försökte man även i Sverige att etablera kontakter till Asien, för att placera så höga illegala vad som möjligt. Det är de kriminella gängens syfte, säger Bahrs.

Svenska spelare i uppgjorda matcher

Michael Bahrs vet att svenska fotbollsspelare och till och med svenska klubbar är involverade i uppgjorda matcher.

– Javisst. Det bevismaterialet har vi överlämnat till svenskarna. Vi får också ständigt nya misstänkta omständigheter. Men här har vi inte befogenhet att göra utredningar för Sverige i Sverige. Vi kan bara lämna bevismaterialet vidare och sen är saken klar för vår del. Då gäller svensk lag och inte längre tysk.

Vad för slags bevis är det ni har?

– Vi har vittnesmål från misstänkta som är inblandade. Vi har upplysningar om vissa spelare och vissa funktionärer i en klubb. Det är trovärdiga vittnesmål eftersom samma gärningsmän är misstänkta även av oss och har manipulerat här. Så de här undersökningarna pekar mycket tydligt på vissa personer.

Tränare inblandade

Matchfixare i Tyskland har alltså berättat för er att de har förbindelser med svenska fotbollsklubbar?

– Just det.

Och inte bara fotbollsspelare, utan även tränare?

– Just det, säger Michael Bahr.

Mer om matchfixningen i Uppdrag Granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet